avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete cresa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete cresa

Buna ziua,
Pana la ce varsta a copilului fara handicap, o angajata are dreptul la tichetele de cresa in conditiile noii legislatii privind biletele de valoare? Unitatea unde lucrez spune ca am dreptul doar pana cand implineste copilul 2 ani, dar copilul sta la cresa pana implineste 3 ani. Iar prin definitie cresele sunt unitati de ingrijire si educatie timpurie a copiilor cu varsta de pana la 3 ani.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:14, 15 Iulie 2019
Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
In opinia mea in fraza respectiva e vorba de tipul concediului la care se renunta, asta e denumirea lui completa...concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani...nu ca pana atunci se acorda (altfel consider ca ar fi trebuit sa existe o virgula).
Mai mult, art. 18, alin. 2 spune ca "Tichetele de creșă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.". Din moment ce copilul frecventeaza cresa pana la 3 ani, nu ar trebui sa se acorde pana la 3 ani? Mie mi se pare ca nu scrie nicaieri clar asta. In vechea lege scria, dar nu a fost preluata prevederea.

Cornel Vasile a scris:

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
CCalin, utilizator
Este vorba despre angajatii care nu beneficiaza de CCC si indemnizatia aferenta si nu despre cei care renunta ..
Exact. Cei care nu beneficiaza de CCC si indemnizatie (desi nici exprimarea cu "renunta" nu e gresita, deoarece eu am renuntat, in conditiile legii, la CCC; am beneficiat o perioada, apoi am renuntat). Dar nu vreau sa purtam discutia in jurul exprimarii beneficiaza/renuntare, ci sa discutam exact pe subiect...asadar de unde reiese pana la ce varsta a copilului se acorda tichetele de cresa. Eu ma refeream ca acela e titlul CCC-ului in fraza pe care ati invocat-o dvs. Nu e despre durata de acordare a tichetelor de cresa. Deci nu fraza aia e baza stabilirii duratei, semantic nu are cum.

Editat: citare raspuns anterior
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Trebuiesc coroborate prevederile Legii nr. 165/2018 cu cele ale HG 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolar

Alte discuții în legătură

Tichete de cresa Ayana1 Ayana1 Buna ziua, Lucrez la o firma cu capital privat strain, momentan ma aflu in CCC, insa la inceputul lunii iulie trebuie sa revin la serviciu intrucat copilul ... (vezi toată discuția)
Tichete de creșă Ana12. Ana12. Bună ziua! Am câteva nelămuriri legate de aceste tichete de creșă. Cum procedez să le obțin? Am întrebat la unitatea la care sunt angajată și la ... (vezi toată discuția)
Tichet 450 ron pentru gradinita, dat de stat pentru copii de 2 ani Catalina91 Catalina91 Buna ziua, am aflat ca pot beneficia copii de peste 2 ani de un tichet valoric 450ron/luna pentru acoperirea costurilor gradinitelor sau creselor. Doresc ... (vezi toată discuția)