avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Intrebari PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Intrebari PFA

Buna ziua,

Am reusit sa infiintez un PFA si credeam ca am terminat cu alergatura. De curand am aflat insa, ca trebuie sa ma mai inregistrez undeva (administratia sectorului de care apartine PFA-ul?!?).
Va rog sa ma ajutati cu:
-pasii de urmat dupa infiintarea PFA-ului. Ce anume trebuie sa mai fac, unde trebuie sa ma mai prezint si la ce intervale (presupun ca va trebui sa depun anumite declaratii lunar/trimestrial etc..);
-PFA-ul nu este platitor de TVA, nu?
-ce impozite,taxe plateste o PFA?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 21:22, 23 Mai 2012
asa cum bine ati precizat trebuie sa mergeti la AFP si sa depuneti decl. 220 privind venitul estimat pentru anul 2012.
prima transa de venit estimat este scadenta pe data de 25 iunie, iar urmatoarele sunt scadente pe 25 septembrie si 25 decembrie.
pana pe data de 25 mai 2013 va trebui sa depuneti decl. 200 privind venitul efectiv realizat in anul 2012.

la infiintare PFA nu este platitoare de tva. optiunea se poate declara la ghiseul fiscului, unde veti gasi niste formulare speciale.

se plateste impozit pe venit 16%, contributia de sanatate 5,5% si de asemenea trebuie sa mergeti la casa de pensii si sa incheiati un contract de asigurare - suma minima este in jur de 230 lei/luna.
daca sunteti angajat cu contract de munca si in alta parte nu sunteti obligat sa mai contribuiti si pentru veniturile obtinute ca PFA (pentru contributia de pensie).

de asemenea trebuie sa va achizitionati:
-registrul jurnal de incasari si plati - snuruit, numerotat, stampilat si inregistrat la AFP
-registrul inventar - idem
-registrul unic de control
-fisa de magazie a formularelor cu regim special
-formulare cu regim special (facturi, chitante)
-in functie de specificul activitatii veti utiliza si alte formulare prevazute de OMFP nr. 1040/2004 si OMEF nr. 3512/2008.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
xerxes, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns!
Buna ziua,

Revin cu o rugaminte: imi puteti spune cand si unde trebuie sa merg pentru a rezolva si problema legata de contributia de sanatate?
Am inteles ca ar trebui sa inchei un contract cu CASMB, insa, nu stiu cand ar trebui sa merg la ei si care ar fi documentele necesare. Am inteles ca acolo este un mare balamuc si nu as vrea sa stau la cozi interminabile pt ca ulterior sa imi spuna ca imi lipseste ceva..
PFA-ul este recent infiintat si nu am inregistrat nici un venit pana acum.

Multumesc frumos
puteti merge cu documentele de infiintare si o copie dupa decl. 220 depusa la administratia financiara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii pfa - neplatitor de tva si care face achizitii intracomunitare ally123 ally123 Buna ziua, Tocmai m-am infiintat ca PFA. As vrea sa optez ca neplatitor de TVA si voi face achizitii intracomunitare. Va rog sa-mi oferiti putin suport in ... (vezi toată discuția)
Suspendare pfa iosif.kramar iosif.kramar Buna ziua, De cateva zile mi-am facut PFA, dar din motive independente de mine trebuie sa-l suspend imediat. In acest caz voi merge tot la Registrul ... (vezi toată discuția)
Ce fac dupa ce obtin certificatul de inregistrare de la onrc? bogdan_i bogdan_i Buna ziua, Azi mi-am obtinut certificatul de la ONRC pentru PFA. As dori sa stiu ce pasi mai trebuie sa fac in continuare? Am inteles din unele surse ca ... (vezi toată discuția)