avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Cum obtinem numere provizorii pana la solutionarea ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Cum obtinem numere provizorii pana la solutionarea cererii de inmatriculare fara plata taxei pe L9/2012 ?

Ce optiuni avem in cazul in care vrem sa circulam cu masina:

1. Prin depunerea certificatului de grefa, care atesta litigiul in vederea inmatricularii fara plata taxei , si o cerere in acest sens la Institutia prefectului- sectia inmatriculari ?

2. Ordonanta prezidentiala 581 CPC? (eu o consider inadmisibila, in contencios aplicabila fiind L554/2004)

3. Alte cai juridice admisibile?
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
Roland Mindrila, Avocat
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 08:15, 24 Iulie 2012
in opinia mea, prima varianta este cea mai probabila dar am inteles ca in practica nu toate sectiile de inmatriculari vor sa dispuna eliberarea nr provizoriu pe baza certf de grefa.
A doua cale este admisibila daca faci dovada existentei fondului adica a procesului de inmatriculare fara plata taxei si ai uin captat de cerere accesoriu prin care ceri emiterea nr provizorii pe cale de ordonannta, pana la solutionarea fondului
Din practica Curtilor de Apel din tara, actiunile pe calea de ordonanta presedentiala (conf. art 581 cpc) sunt inadmisibile in contencios, motivat de faptul ca suntem in aria unui domeniu reglementat de lege speciala(L554/2004) si care , paradoxal, ar trebui sa se judece in regim de celeritate ...

Probabil termene de 1-2 ani, ar fi termene scurte , in contextul in care am trai 1000 de ani...

Probabil criza de judecatori la nvel de Tribunal se considera a justifica termenele lungi.

Sincer eu tot varianta nr. 1, din cele expuse mai sus, o consider cea de urmat , astept sa vad cat de posibila este la Suceava.

Cu stima!

Certificatul de grefa ar trebui sa fie suficient, insa pe cei de la biroul de inmatriculari nu-i intereseaza aplicarea corecta a legii (nici nu li se impune de sus, chiar li se spune exact ce sa faca). Ordonanta presedintiala este o procedura in plus, inutila, nefondata pentru L544/2004, insa asta se doreste. Sunt de acord ca lipsa judecatorilor nu este un motiv, actiunile in contencios trebuind sa fie judecate cu celeritate, insa termenele foarte lungi sunt o bataie de joc. Destabilizarea unei institutii a statului (fundamentala de altfel) aduce beneficii doar celor care profita in urma haosului. Cred ca a mai existat o discutie despre sentintele, deciziile, hotararilor instantelor care sunt comunicate fara a fi legalizate si fara semnatura judecatorilor, fiind nevoie de drumuri suplimentare si de alt timp pierdut pe la cozi la registratura. Intrebarea fireasca este: cine stabileste aceste proceduri si cu ce scop?
In Suceava Institutia Prefectului, Serviciul de Inmatriculari nu elibereaza nr. rosii pana la finalizarea actiunii de inmatriculare fara plata taxei, dar am cerut o preschimbare a termenului de judecata , motivat de acest fapt si s-a admis cererea oferimdu-mi un termen mai scurt !

Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere autoturism fara a plati taxa razaila razaila Salut.Am nevoie de ajutor pentru a inscrie un autoturism marca volkswagen passat 2001 fara a mai plati acea taxa auto.Am auzit ca este posibil prin ceva numit ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Chemarea in judecata a Institutiei Prefectului, Serviciul Inmatriculari, pentru a o obliga la inmatricularea unui autoturism se poate face cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Actiunile avand ca obiect restituirea taxei auto/inmatricularea vehiculelor fara plata taxei sunt admisibile Roland Mindrila Roland Mindrila In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2012, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 24 din 14 noiembrie 2011 (Decizia 24/2011) privind ... (vezi toată discuția)