avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Inscriere autoturism fara a plati taxa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Inscriere autoturism fara a plati taxa

Salut.Am nevoie de ajutor pentru a inscrie un autoturism marca volkswagen passat 2001 fara a mai plati acea taxa auto.Am auzit ca este posibil prin ceva numit grefa.Nu detin mai multe informatii si as vrea sa stiu daca este posibil.
Cel mai recent răspuns: razaila , utilizator 20:24, 17 Decembrie 2015
Sunt mai multe variante
1-Posibilitatea de neplata a timbrului de mediu apare in cadrul articolului 8 din Ordonanta de Urgenta nr 9/2013, care a modificat vechile prevederi care reglementau taxa de poluare sau de prima inmatriculare.
La litera „F” se specifica faptul nu vor plati timbrul de mediu
„vehicule sau autovehicule dobandite prin partaj“.

2-In cazul in care ati cumparat un autoturism din UE in perioada 01.01.2007 – prezent, se solicita de catre proprietarul/cumparatorul autoturismului, printr-o adresa scrisa, depusa la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare al vehiculelor, inmatricularea autoturismului fara plata taxei auto/poluare/prima inmatriculare.
Cererea va fi solutionata in maximum 30 de zile, emitandu-se in acest sens o decizie prin care vi se comunica obligativitatea achitarii unei taxe in baza prevederilor art. 4 din Legea 9/2012.
Dupa primirea raspunsului, partea interesata=proprietarul poate intenta un proces impotriva autoritatii.
Prin cererea de chemare in judecata se solicita: anularea deciziei emise ,cu privire la plata taxei, respectiv obligarea serviciului de inmatriculari la inmatricularea autoturismului fara plata taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012.
Temeiul juridic al cererii il constituie Legea contenciosului administrativ 554/2004, Tratatul UE la care Romania este parte, Legea nr. 9/2012, OUG nr. 1/2012 precum si jurisprudenta europeana.
Competenta de solutionare a cauzei apartine Tribunalului, sectia contencios administrativ si fiscal de la sediul autoritatii sau al solicitantului.
Daca cererea de chemare in judecata este admisa, reclamantul poate obtine inmatricularea autoturismului fara plata taxei.
Dupa introducerea cererii de chemare in judecata se solicita si obtine un certificat de grefa, in baza caruia ar trebui sa se emita numere provizorii.
Jurisprudenta instantelor romanesti este quasiunanima in sensul admiterii unor astfel de cereri de chemare in judecata (in acest sens Tribunalul Constanta, sentinta nr. 1706/11.05.2012).
Exista insa si dezavantajul ca de la momentul expirarii numerelor provizorii si pana la momentul obtinerii unei sentintei definitive in vederea inmatricularii fara plata taxei, autoturismul nu poate circula pe drumurile publice.
deci pe scurt este posibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrare masina pe proprietar de germania, cu numere de germania ruh01 ruh01 Buna ziua, Am primit o masina inmatriculata in Germnaia, proprietarul e in Germania si nu o mai foloseste. Taxa de timbru e de 6700 de euro, asa ca va dati ... (vezi toată discuția)
Actiunile avand ca obiect restituirea taxei auto/inmatricularea vehiculelor fara plata taxei sunt admisibile Roland Mindrila Roland Mindrila In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2012, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 24 din 14 noiembrie 2011 (Decizia 24/2011) privind ... (vezi toată discuția)
Refuz de a achita taxa de poluare niculaucarmen niculaucarmen am cumparat un autoturism din Franta iar pentru efectuarea inmatricularii in Romania mi s-a calculat taxa de poluare printr-o decizie a Ministerului ... (vezi toată discuția)