avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mediere sau notar public?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mediere sau notar public?

Buna seara,
Doresc sa divortez de sotul meu de comun acord dar nu stim care e calea cea mai ieftina , rapida si mai putin stanjenitoare cale.Se poate divorta prin mediere sau notar public avand un copil minor de 3 ani ?
Mentionez ca nu avem bunuri in comun sau ceva de genul acesta de impartit ..
vedeti ca la art.375 Codul Civil scrie clar ca divortul poate fi "constatat" de notar nu si pronuntat!
grio_p a scris:

vedeti ca la art.375 Codul Civil scrie clar ca divortul poate fi "constatat" de notar nu si pronuntat!

Fie..ma gandeam sa imi cumpar o livada cu meri....

Putem face referire atunci la art.376 Cod Civil????

CAPITOLUL VII
Desfacerea căsătoriei

SECŢIUNEA 1
Cazurile de divorţ

Art. 376

Procedura

(1) Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică.

(3) La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.

(4) Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.

(5) Dispoziţiile art. 383 alin. (1) şi (3) se aplică în mod corespunzător. Dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ ori, în cazul prevăzut la art. 375 alin. (2), asupra exercitării în comun a drepturilor părinteşti, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată, potrivit prevederilor art. 374.

(6) Soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg este de competenţa instanţei judecătoreşti.
suna frumos dar cine credeti ca ar divorta in conditiile art 4:

(4) Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.

credeti ca cineva ar semna pentru un certificat de divort in care sa nu fie scrisa motamo culpa sotilor. avand in vedere ca numai in hotararea judecatoreasca de divort este mentionata "motamo" vina unuia dintre soti?
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
ContSters219511, utilizator
grio_p a scris:

suna frumos dar cine credeti ca ar divorta in conditiile art 4:

credeti ca cineva ar semna pentru un certificat de divort in care sa nu fie scrisa motamo culpa sotilor?

Ne obliga legea,stimate domn....Sunt foarte multe cupluri care aleg sa se desparta in conditiile art.4 din textul de lege susenuntat...Adica...intr-un mod civilizat. Cum este situatia la care facem referire.
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
andymaurul, utilizator
Iti raspund cu o intrebare, cate cupluri crezi ca s-au despartit in asa conditii!? si legea nu e mei presus de institutia familiei, asta sa fie clar.

Alte discuții în legătură

Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)
Divortul la notar mmmmela mmmmela buna ziua, daca cineva vrea sa divorteze in conditiile in care are si un copil,poate divorta la notar daca sunt de comun acord si tatal copilului nu are nici ... (vezi toată discuția)