Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor ore de nospte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor ore de nospte

daca programul firmei este stabilit de la ora 19-00 la ora 7.00 , deci asa lucram, trebuie platit sporul de noapte?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 15 Mai 2012
Sper ca articolele de mai jos din Codul muncii va vor lamuri:

ART. 125
(1) Munca prestatã între orele 22,00-6,00 este consideratã muncã de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintã, dupã caz:
a) salariatul care efectueazã muncã de noapte cel puţin 3 ore din timpul sãu zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueazã muncã de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul sãu lunar de lucru.
(3) Durata normalã a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depãşi o medie de 8 ore pe zi, calculatã pe o perioadã de referinţã de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul sãptãmânal.
(4) Durata normalã a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a cãror activitate se desfãşoarã în condiţii speciale sau deosebite de muncã nu va depãşi 8 ore pe parcursul oricãrei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevãzutã în contractul colectiv de muncã aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncã încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevãzutã la alin. (4), angajatorul este obligat sã acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizeazã munca de noapte este obligat sã informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncã.
ART. 126
Salariaţii de noapte beneficiazã:
a) fie de program de lucru redus cu o orã faţã de durata normalã a zilei de muncã, pentru zilele în care efectueazã cel puţin 3 ore de muncã de noapte, fãrã ca aceasta sã ducã la scãderea salariului de bazã;
b) fie de un spor pentru munca prestatã în timpul nopţii de 25% din salariul de bazã, dacã timpul astfel lucrat reprezintã cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

ART. 127
(1) Salariaţii care urmeazã sã desfãşoare muncã de noapte în condiţiile art. 125 alin. (2) sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activitãţii şi, dupã aceea, periodic.
(2) Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sãnãtãţii.
(3) Salariaţii care desfãşoarã muncã de noapte şi au probleme de sãnãtate recunoscute ca având legãturã cu aceasta vor fi trecuţi la o muncã de zi pentru care sunt apţi.
ART. 128
(1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncã de noapte.
(2) Femeile gravide, lãuzele şi cele care alãpteazã nu pot fi obligate sã presteze muncã de noapte.
Nu este obligatorie plata sporului de noapte ... in speta, un salariat care lucreaza noapte va beneficia:
a) fie de program de lucru redus cu o orã faţã de durata normalã a zilei de muncã, pentru zilele în care efectueazã cel puţin 3 ore de muncã de noapte, fãrã ca aceasta sã ducã la scãderea salariului de bazã;
b) fie de un spor pentru munca prestatã în timpul nopţii de 25% din salariul de bazã, dacã timpul astfel lucrat reprezintã cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul roman lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore lucrate noaptea chistian chistian buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte cip-fincu cip-fincu Bună ziua,deranjez cu o întrebare referitoare la sporul de noapte in mapn! Lucrez in ture de 24 h cu repaus 72h, în intervalul de 24h am dreptul la odihna ... (vezi toată discuția)
Spor pentru munca prestata in timpul noptii mayuk27 mayuk27 Sunt agent de politie si lucrez cate14 nopti pe luna. Vă rog sa-mi spuneti care este numarul minim şi maxim de nopti pe care le pot lucra intr-o luna pentru ... (vezi toată discuția)