avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de Inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de Inmormantare

Sotul meu a decedat in 3 aprilie,fiind in concediu medical.Firma ar trebui sa depuna actele pentru ajutorul de inmormantare.Mai bine de o luna incerc sa ii conving sa depuna actele si ma refuza de fiecare data.Am fost la casa de pensii sa depun eu actele,dar mi-au spus ca numai prin firma se poate.Ce as putea sa fac sa obtin ajutorul? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: takacsgerhardt , utilizator 17:46, 15 Mai 2012
Depuneti cererea la angajator. Acesta este obligat sa plateasca ajutorul.

Legea 263/2010:
Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

Atrageti atentia angajatorului ca refuzaul sau constituie infractiune su se oedepseste cu amenda de la 1500 la 5000 lei.

Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
h) neachitarea de catre angajator, in conditiile stabilite de lege, a ajutorului de deces;
Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei, cele prevazute la lit. a), d), e), h), j), l) si p);
Va multumesc.
Daca continua sa ne refuze putem merge la casa de pensii pentru al reclama si sa il amendeze?
Desigur, reclamatie scrisa si inregistrata.

Art. 146
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.

Deasemenea cererea catre angajator prin care solicitati ajutorul o depuneti cu numar de inregistrare pentru o eventuala dovada a depunerii.
Va multumesc din suflet.O seara placuta sa aveti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces milan72 milan72 buna seara! as vrea sa intreb unde se poate adresa o persoana al carei sot a decedat ,iar firma unde acesta a lucrat ,refuza sa plateasca ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Refuz plata ajutor deces de catre angajator. nicoleta17 nicoleta17 Pe 13.03.2015 a decedat tatal meu.Pe 16.03.2015 am depus la firma la care era angajat actele necesare pentru obtinerea ajutorului de deces prevazut de ... (vezi toată discuția)
Contributii pensii carmenssilva carmenssilva Cum poate fi sanctionat un angajator care nu a platit contributia la pensii si nu poate elibera adeverinta de vechime? (vezi toată discuția)