avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... liberare conditionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

liberare conditionata

buna ziua vreau sa stiu daca sotul meu poate sa ieasa cu liberare conditionata .pentru ca el are 2 anii de inchisoare pentru conducere fara permis .dar el a facut deja 6 luni de pedeapsa .si mai vreau sa spun ca eu is bonlava de inima intre care trebuie sa ma operez in aproximativ peste 2 luni ce miau spus doctori din franta intre care eu nu pot sa vin in tara din cauza infartelor ce le fac recent.si am si 3 copiii cu mine aici .de aceia va intreb daca este posibil o liberare conditonata pentru sotul meu va rog datim un raspuns clar ce pot face pentru acasta intrebare va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:41, 3 Iunie 2012
pentru liberare conditionata din 2 ani trebuie sa execute 2/3 din pedeapsa adica 1 an si 4 luni din care se scad zilele castigate prin munca.
nu se poate libera conditionat mai devreme de 1 an conform legii iar dupa 6 luni nici nu se pun e problema ,poate doar o intrerupere pe motive sociale insa e greu.
Art. 59 Codul penal
Liberarea conditionata

Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor în munca, disciplinat si da dovezi temeinice de îndreptare, tinându-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

În calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute în alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. În acest caz însa, liberarea conditionata nu poate fi acordata înainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei când aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin doua treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Când condamnatul executa mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa aratate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.

În aplicarea dispozitiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o executa condamnatul.
Art. 591
Liberarea conditionata în cazul infractiunilor savârsite din culpa

Cel condamnat pentru savârsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, daca îndeplineste si celelalte conditii prevazute în art. 59 alin. 1.

Dispozitiile art. 59 alin. 2 se aplica în mod corespunzator, liberarea conditionata neputând fi acordata înainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei când aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin jumatate când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

În cazul în care pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul între infractiuni savârsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile art. 59.

Art. 450 Codul de procedura penala

Liberarea condiţionată

Liberarea condiţionată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere, iar în cazul prevăzut în art. 62 alin. 3 din Codul penal, de către tribunalul militar în a cărui rază teritorială se află închisoarea militară.

Dupa calculele mele, sper sa nu gresesc, mai are de executat in jur de 10 luni de inchisoare pentru a putea solicita liberarea conditionata. Daca are si zile de munca lucrate acestea se scad din perioada ramasa de executat.
Problemele dumneavoastra de sanatate nu pot fi avute in vedere drept motive pentru ca sotul dumneavoastra sa beneficieze de liberarea conditionata.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Sotul dvs. trebuie sa execute doua treimi din totalul pedepsei aplicate, adica 1 an si 4 luni , si sa aiba un comportament adecvat pe perioada detentiei, sa iasa la munca , sa-si achite obligatiile civile( daca are). In acest fel va mai avea doar un an si 2 luni de executat si va avea sanse atunci cand va depune cererea de liberare. Se poate sa fie propus pentru liberare de catre comisia de propuneri din penitenciar, insa in aceleasi conditii amintite mai sus.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
buna ziua sotul meu axecutat pana acum 7 luni din pedeapsa .vreau sa va intreb de acum nu se poate face cerere pentru liberare conditionata .dar el iese la lucru si la tot ce ise spune acolo .va rog sa mi spuneti ce poate sa faca sotul meu va multumesc
pai in primul rand ca legea nu permite liberarea conditionata in cazul sotului dvs mai devreme de a fi executat jumatate adica 1 an.
sigur ca cerere poate sa inainteze insa nu va avea sanse de castig.
singura posibilitate ar fi o intrerupere de pedeapsa pe caz social insa si acolo este complicat si tot va trebui sa se intoarca sa-si termine pedeapsa.
mai mult trebuie avuta in vedere si vacanta care se apropie caz in care va primi termen undeva prin septembrie - octombrie primul terme si deja se va fi apropiat de liberarea conditionata la pedeapsa ce o are de executat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata aclaudiu aclaudiu Buna , As avea si eu o intrebare .Sotul meu a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare .A executat 2 luni din pedeapsa .Cand se poate cere eliberarea ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa Lemg Lemg Buna seara!Am si eu o intrebare...sotul meu are de efectuat o pedeapsa cu inchisoarea de 2 ani si trei luni pt vatamare corporala din culpa.Aceasta pedeapsa ... (vezi toată discuția)