avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mama studenta - indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mama studenta - indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua! Ma numesc Cristiana Busu si sunt insarcinata in 25 de saptamani( adica 6 luni). In prezent, urmez cursurile de master ale Universitatii din Craiova- Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Craiova- Specializarea Antreprenoriat si Administrarea Afacerilor. Sunt studenta la zi in cadrul acestor cursuri, in anul I, forma de invatamant cu taxa. In luna august, mai spre final, urmeaza sa nasc. Pot beneficia de vre-un ajutor ceva vreo idemnizatie pentru cresterea fetitei? unde si cand pot depunde dosarul pentru aceasta? Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:30, 27 Noiembrie 2012
Interventie moderator:
:rtfm:
CristianaMihail:

1. Regulamentul de postare pe forum spune ca nu e bine sa publicam mesaje consecutive.
2. Dupa postarea unui mesaj aveti la dispozitie 30 de minute sa modificati mesajul folosind butonul "raspunde".

CristianaMihail a scris:
Mentionez ca contractul de munca va fi numai pana in momentul nasterii, apoi acesta va inceta. Sotul este angajat...pot beneficia cumva si de cas-ul lui pt a nu mai plati spitalizarea?

1. - Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

- Asadar nu veti plati CASS si veti fi asigurata si pe timpul spitalizarii in timpul graviditatii, la nastere si dupa aceea.

2. Beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) numai daca la data obtinerii certificatului medical aveti cel putin o luna lucrata cu contract individual de munca (CIM).

3. Pentru a ne intelege mai bine va rog sa precizati ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului si va spun daca puteti sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In primul rand, acum sunt studenta la master, anul I, zi. Lucrez fara forme de angajare( fara cm) la o firma. In ultimele 12 luni, am decat o luna si jumatate( octombrie-decembrie 2011) apoi am stat acasa pana in luna martie. De atunci, tin contabiliatea la aceasta firma( ocntabilitate primara) fara sa fiu angajata.
1. Eu v-am intrebat de statutul oficial adica cu acte in regula.

2. Spuneti pe fiecare luna din august 2011 pana in august 2012 ce statut aveati, cam in felul urmator (este numai un exemplu):
- 2011 - august = casnica;
- 2011 - septembrie = casnica;
- 2011 - octombrie = studenta la zi + contract individual de munca;
- etc.
Va multumesc frumos!
daca au fost depasite cele 60 de zile indemnizatia de crestere copil este pierduta? nu e nici o sansa sa fie totusi primita?

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal mamici masterande eualexandra eualexandra Buna ziua! As avea si eu niste nelamuriri. Eu sunt o viitoare mamica (sunt in luna a 6-a de sarcina) si sunt si masteranda la o facultate de stat, in anul I. ... (vezi toată discuția)
Sunt studenta in ultimul an de facultate si insarcinata, am dreptul la somaj? elenaboboc91 elenaboboc91 Sunt studenta in anul III de facultate la zi si urmeaza sa dau licenta. Sunt de asemenea insarcinata si urmeaza sa nasc in septembrie. Am dreptul la somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului andreeavasile89 andreeavasile89 Buna ziua! Situatia in care ma aflu e mai complicata. Am lucrat din decembrie 2011 pana in martie 2012 cu contract de munca pe perioada determinata. Din ... (vezi toată discuția)