avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamuriri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamuriri

Am si eu mai multe intrebari. Situatia sta in felul urmator. Din 2005, sunt angajata unei societati din Bucuresti, eu fiind din provincie. In momentul de fata mi-am depus demisia in data de 2.12.2008, demisie nesemnata de angajator. Etapa urmatoare este sa o trimit prin posta cu confirmare de primire, eu am cerut demisia fara preaviz pentru nerespectarea contractului de munca.
Motive
1) salariul neplatit pe luna noiembrie (stiu ca unii o sa zica ca nu e atat de grav, dar eu nu vreau sa accept)
2) odata cu decizia de a pleca am facut si alte descoperiri printre care cea mai deranjanta a fost ca pe tot anul 2007 am fost trecuta la 4h/zi pentru a se evita plata impozitelor si a darilor prea mari. Cand am reclamat acest lucru mi s-a zis ca a fost reglata situatia anul acesta cand mi s-a platit mai mult pentru a compensa.
Intrebarile mele sunt: Unde pot cere sa mi se dea situatia clara a platilor efectuate de angajator? Tinand cont ca actul aditional a fost semnat de alta persoana si nu de mine (fals in acte) vreau sa ma conving inainte de ce s-a platit anul asta ca sa stiu cum sa reactionez in continuare.
Daca s-a platit intr-adevar mai mult anul asta pot cere angajatorului sa plateasca diferentele pe anul trecut (cum? in instanta?)
Pe actul aditional de anul trecut (cel semnat de alta persoana) apare modificarea duratei de lucru ...de la 8 ore la 4 ore si modificarea salariului de la minimul de 880 (pentru studii superioare) la 530. Exista stampila ITM-ului dar nu apare modificarea in cartea de munca. ideea e ca daca anul asta ar fi platit dublu salariului minim (2000) doar pe cateva luni eu zic ca nu se compenseaza sumele doar daca plateste pentru tot anul.
Cel mai recent răspuns: ralucacori , utilizator 13:54, 15 Decembrie 2008
In prima faza ar trebui sa depuneti o sesizare la ITM. Si apoi sa apelati la Instanta de judecata, intrucat este lesne de inteles ca societatea nu va va da explicatii.
Fac si reclamatia scrisa la ITM, dar vreau ca inainte sa incep toate demersurile sa ma informez pentru a nu da timp angajatorului sa pregateasca terenul in favoarea sa, deoarece angajatorul are relatii
Mie mi s-ar fi parut normal ca din moment ce exista acel act aditional (cu stampila ITM-ului) ITM-ul sa faca modificarile in cartea de munca, dar acest lucru nu apare. In CM e trecut pe anul 2007 salariul de 880 RON, urmatoarea modificare aparand cu data de 1.1.2008 la salariu de 1000 ron.
Actul aditional specifica ca modificarile intra in vigoare de la data de 1.02.2007, dar pe fisa fiscala (care am gasit-o din intamplare) vad ca pe tot anul 2007 (inclusiv ianuarie) s-a achitat impozit pentru un salariu de 530 RON.
De aici trag concluzia ca nu conteaza ce ai scris pe cartea de munca ci cat binevoieste a plati sefu....daca binevoieste.



Sa inteleg ca demisia depuda pe 02.12.2008 nu a fost inregistrata de angajator? Nu conteaza daca el este de acord sau nu.....daca este inregistrata totul e ok. Iar daca el nu si-a respectat obligatiile contractuale , puteti depune demisia si nu sunteti obligata sa respectati preavizul, dar trebuiue sa dovediti ca el nu si-a respectat obligatiile.
Cand se incheie un act aditional le CIM , un exemplar se da angajatului. sa inteleg ca nu ati primit asa ceva. Dar cand semnati statul de plata , nu ati verificat ce scrie pe el? Care este suma pe care trebuia sa o primiti?
Sau una scria pe statul de plata si alta primeati dumneavoastra?
Spuneati ca ati gasit din intamplare o fisa fiscala? Dumneavoastra nu ati primit un exemplar? Este obligatia angajatorului sa va inmaneze un exemplar. De exemplu, eu am primit exemplarul pe anul 2007 si am semnat de primire.
Oricum, aveti posibilitatea sa va adresati ITM-ului si instantei de judecata.
Multa bafta.
Demisa nu este inregistrata...pentru ca pur si simplu s-a facut ca ploua cand i-am dat-o (mai mult sau mai putin). Am cerut demisia conform art. 79 Codul muncii, pe data de 2 dar am continuat sa merg la servici pentru a putea strange dovezi ca intr-adevar nu a fost respectat contractul de munca. Pe contractul de munca se specifica ca salariul se plateste la sfarsitul lunii si mentionez ca nici azi, 14.12 nu am primit salariul pe luna noiembrie.
Nu am semnat niciodata statul de plata si oricum salariul trecut pe cartea de munca este altul decat cel efectiv.
Nu am vazut niciodata sau semnat fisa postului, nu am primit nici un act aditional la CM si nici macar copie dupa CM, de fisa fiscala nici nu mai zic.
Vreau sa am intr-adevar dovezi inainte de a face reclamatiile si de a trimite demisia prin alta metoda, pentru a avea confirmare de primire in loc de inregistrare. Pana acum am facut copii dupa acel act aditional pentru a demonstra ulterior ca nu e semnatura mea pe el (banuiesc ca pot cere expertiza grafologica in caz de proces), mi-am facut copie dupa cartea de munca, fisa fiscala pe 2007, precum si dupa "registrul" in care sunt trecute incasarile si platile (inclusiv salariale) prin care sa dovedesc ca nu au fost platite drepturile salariale.
La nerespectarea contractului banuiesc ca pot aduce ca argument si faptul ca nu au fost achitate impozitele si contributiile la bugetul de stat.
Dumneavoastra ca si salariat nu aveti obligatia sa demonstrati ceea ce afirmati, aceasta obligatie revine angajatorului. dar este bine sa aveti cat mai multe probe.
Sa inteleg caci cartile de munca sunt tinute de angajator? In acest caz aveti o dovada mai mult decat suficienta ca acest angajator comite o serie de ilegalitati. Ar fi bine sa trimite-ti demisia cat mai curand si sa anuntati si ITM-ul, apoi si instanta de judecata daca aveti probleme. Succes.

Alte discuții în legătură

Greseala itm sau angajator ..... anamariamagdici anamariamagdici am ridicat cartea de munca de la itm ca intamplator imi trebuia o copie, oricum ele nu se mai tin acolo ci le pastram la domiciliu ca amintire, insa am o ... (vezi toată discuția)
State de plata, dispozitii i0n i0n va salut.. Problema sta in felul urmator: la societatea unde activez nu semnam pe state de plata pentru salarii, ci pe niste tabele A4, sus avans/lichidare ... (vezi toată discuția)
Angajatul nu beneficiaza de contract de munca. regclener regclener In timpul facultatii am decis sa ma angajez. M`am angajat, lucrez la aceasta firma de aproximativ 3 ani de zile. Anul trecut mi`am facut un card..... la care ... (vezi toată discuția)