avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am avut un accident pe care nu l-am declarat la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am avut un accident pe care nu l-am declarat la politie. Care sunt consecintele?

astazi, iesind de pe o straduta laterala, pe un bulevard am atins in spate o masina. bara din spate s a zgariat putin. atat. m am inteles cu persoana sa nu mergem la politie, i am dat 120 de lei, si nr de telefon, sa vb dupa ce vede ce si cum reyolva (sa o vopseasca zicea ea). am venit acasa si incep sa fac scenarii: daca merge la politie si declara si eu nu sunt, reiese ca am fugit de la locu accidentului? nu am facut nici o hartie cu doamna. poate trebuia sa fac ceva. eu sunt vinovata, e clar, am lovit o din spate. nu stiu ce sa fac. va rog sfatuiti-ma. ce se poate intampla, in cel mai rau caz?
Daca sunt doar pagube materiale (fara victime) se poate incheia o constatare amiabila de accident (exista formulare tipizate la orice asigurator) si se poate folosi asigurarea RCA sau se pot intelege partile direct (pentru a nu se folosi asigurarea, creste pretul in anul urmator).
Politia Rutiera elibereaza doar autorizatia de reparatie si nu este necesara chemarea si prezenta acesteia la locul accidentului. Nu se pune problema "fugii" de la locul accidentului.
Asta daca nu va schimbati nr. de tel. :D

P.S. Nu faceti scenarii gratuite, sper ca nu suntem (deja) nebuni cu totii :)
Dar, este posibil ca intre timp sa mai aiba loc un accident si sa (se) dea vina pe dvs.
Cum dovediti contrariul? (prezumtia de nevinovatie nu functioneaza in Romania) :tooth:
Este intelept sa fotografiati pe loc totul.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
ContSters184021, utilizator
In "modul cel mai legal posibil" , daca este de rea credinta , persoana posesoare a autoturismului lovit poate formula plangere catre organele de politie.
Intelegerile de acest gen nu pot fi dovedite si nici "cusute la dosar"
Masina dvs. in urma impactului are vreo dauna vizibila ?
In mod normal intre dvs. se putea realiza o intelegere pe cale amiabila , in conditiile legii.
masina mea are nr pe fata f putin indoit

as putea face o hartie ceva cu doamna ca nu mai are nici o pretentie, sau nu are nici o valoare? multumesc f mult pt raspunsuri!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
ART. 79
(1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;

b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
#M5
ART. 100
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
c) neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
#M5
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).
#B


Daca nu ati incheiat o intelegere amiabila de accident,in cel mai rau caz ptr. dvstra asta s-ar putea intampla daca persoana respectiva ar merge la politie.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident silviu2909 silviu2909 ce se intampla daca lovesti o masina parcata pe marginea drumului, zgariindu-le doar, pe amandoua, si pleci de acolo, fara sa raportezi nimic la politie ? (vezi toată discuția)
Accident usor, incadrare fapta mihai009 mihai009 am atins oglinda unui auto parcat , oglinda mea nu are nimic, nu m-am dus la politie si mi-a venit citatie,m-i s-a spus ca exista si martori, eu nu mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier minor din vina mea fbogdan fbogdan Buna ziua, In fata unui \\\\"Cedeaza trecerea\\\\" am incetinit si fiind atent la masinile carora trebuia sa le dau prioritate, am zgariat usor o masina ... (vezi toată discuția)