avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident usor, incadrare fapta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident usor, incadrare fapta

am atins oglinda unui auto parcat , oglinda mea nu are nimic, nu m-am dus la politie si mi-a venit citatie,m-i s-a spus ca exista si martori, eu nu mi-am dat seama ca trebuie sa ma duc la politie, mai ales ca oglinda mea nu are nimic, ce sanctiuni o sa m-i se aplice? se considera fuga de la locul accidentului?
Cel mai recent răspuns: mihai009 , utilizator 17:25, 26 Martie 2016
Buna ziua,
Sunteti pasibil de aplicarea prevederilor C.Pen. DISTRUGERE, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 253 C.P. precum şi contravenţia prevăzută de art. 79 alin. 1 lit. b din OUG 195/2002 adică părăsirea locului accidentului fără aplicarea prevederilor art. 79 alin. 2 lit. a.
eu chiar nu mi-am dat seama, ma prezint cand sunt chemat, inteleg ca este vorba d dosar penal?
Dl. avocat, nu se retine infractiunea de distrugere la accident auto, se poate atrage răspunderea penală pentru savarsirea infractiunii de distrugere doar dacă fapta a fost săvârşită cu intenţie.

@mihai009: riscati amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, nu riscati nimic din pct. de vedere a raspunderii penale.

ART. 79 OUG 195/2002
(1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

ART. 100
...........................
(3) **) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
b) **) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
c) neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
#M5
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
imi puteti spune consecintele, va rog mult, daca stiti
V-am raspuns in mesaj.

Alte discuții în legătură

Masina zgariata florian_m21 florian_m21 Buna seara, I-am zgariat putin masina vecinului aseara in parcare, nu se vedea foarte bine aseara daca e ceva si nu m-am gandit sa ii las numarul de telefon ... (vezi toată discuția)
Accident silviu2909 silviu2909 ce se intampla daca lovesti o masina parcata pe marginea drumului, zgariindu-le doar, pe amandoua, si pleci de acolo, fara sa raportezi nimic la politie ? (vezi toată discuția)
Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ... Oprea sara17 Oprea sara17 Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ptr 90 de zile.am dat testul 13din 15 și mi a fost restituit permisul după 30 de zile. La 2 ... (vezi toată discuția)