avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vechiul sau noul cod civil???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vechiul sau noul cod civil???

buna ziua, un prieten a imprumutat unei persoane o suma de bani in cursul lunii iunie 2011,(i-a achitat o rata la banca), intelegerea a fost sa-i inapoieze intr-o saptamana dar nu a mai primit banii, a depus o plangere la politie, politia l-a contactat telefonic pe imprumutator care i-a asigurat ca o sa restituie imprumutul (asa reiese din adresa primita de la politie de prietenul meu).
Care este temeiul juridic, art. 1576 şi art. 1578 din vechiul cod, sau sa invoce articole din noul cod?multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:46, 16 Mai 2012
Sunt aplicabile prevederile vechiului cod civil, avand in vedere ca raportul juridic s-a nascut anterior intrarii in vigoare a NCC
Deoarece atat imprumutul cat si scadenta acestuia sunt anterioare datei de 01.10.2011, data de intrare in vigoare a noului cod, legislatia aplicabila este cea din vechiul cod civil.
multumesc pentru raspuns, credeti ca are vreo sansa in instanta avand in vedere ca are doar chitanta cum a virat banii, nu are nici un contract de imprumut..?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
simonik2011, utilizator
Acea chitanta semnata de debitor, alaturi de interogatoriul acestuia si eventual de un martor care a participat atunci cand s-au dat banii sau care are cunostinta, ori a asistat la o eventuala discutie intre creditor-debitor pt restituirea sumei, constituie probe in sustinerea apărării.
simonik2011 a scris:

politia l-a contactat telefonic pe imprumutator care i-a asigurat ca o sa restituie imprumutul (asa reiese din adresa primita de la politie de prietenul meu).



Probabil ati vrut sa scrieti ca politia l-a contactat pe imprumutat, nu pe imprumutator.

Si adresa de la politie e o dovada. Indirecta, e adevarat, dar atesta recunoasterea caracterului de imprumut a platii ratei, facute in numele imprumutatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicatie termeni imprumutul de consumatie tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog frumos, as dori o explicatie pe intelesul tuturor a art.1576 din Codul Civil.L-am citit nu o data, dar nu inteleg foarte bine.Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Mai este valabil vechiul cod al familiei? gabi_br.ro gabi_br.ro Recent am primit o decizie judecatoreasca in urma unui proces pt majorare pensie de intretinere in care am avut calitatea de parat justificata de instanta pe ... (vezi toată discuția)