avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mai este valabil vechiul cod al familiei?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mai este valabil vechiul cod al familiei?

Recent am primit o decizie judecatoreasca in urma unui proces pt majorare pensie de intretinere in care am avut calitatea de parat justificata de instanta pe baza vechiului cod al familiei.tot acest cod al fam a constituit baza legala de admitere a cererii de chemare in jud.noul cod civil din 2011nu inlocuieste definitiv si irevocabil vechiul cod al fam?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:39, 14 Octombrie 2013
Legea civila nu retroactiveaza. daca procesul a fost declansat la o data anterioara datei de 01.10.2011 de aplica Codul Familiei si nu Codul Civil.
Actiunile introduse inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil sunt judecate dupa vechiul cod.
~ Conținut șters la cerere ~
Va informez ca in sedinta din data de 18 martie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis un recurs in interesul legii prin care a decis ca prevederile art. 396-404 din Noul Cod Civil, referitoare la efectele divortului cu privire la raporturile dintre parinti si copiii lor minori, sunt aplicabile si cererilor de divort formulate inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil si aflate pe rolul instantelor de judecata in caile de atac.

Citeste mai mult pe: Recurs in interesul legii admis cu privire la Noul Cod Civil | Pro Legal [ link extern ]

O zi lina!
Eu cred ca RIL-ul respectiv nu are legatura cu speta de aici. Aici a fost o hotararea privind majorare pensie de intretinere si nu una privind exercitarea autoritatii parintesti.

Alte discuții în legătură

Indexarea de drept a pensiei de intretinere dan_co dan_co Buna ziua. In conformitate cu prevederile art. 531 alin. (2) din Noul Cod Civil, [quot]pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara, etc rodicapricop rodicapricop Buna ziua. Intrebarea mea este legata de pensia alimentara pe care copilul meu (o fetita) o primeste de la tata. Divortul s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)