avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Administratorul unei societati beneficiaza de concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Administratorul unei societati beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului?

Buna seara,
Eu sunt angajata la o societate cu contract de munca, dar in acelasi timp sunt si administrator si asociat unic la o alta societate. In martie am nascut si cand am fost sa depun dosarul pentru indemnizatie mi-au spus ca nu pot sa beneficiez de aceasta indemnizatie deoarece sunt administrator si se considera ca am venituri. Problema este ca eu nu am contract de munca cu societatea, nu am avut niciun venit, deci nu inteleg daca este normal sa mi se refuze dreptul de a primi indemnizatia de crestere copil. Va rog, daca ma poate ajuta cineva, cum ar trebui sa procedez,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:04, 17 Mai 2012
buna seara doamna .ati precizat ca sunteti angajata cu contract de munca la o firma si in acelasi timp sunteti administrator la alta . pentru indemnizatia pentru cresterea copilului va trebuie 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului.puteti sa va adresati la autoritatea pentru cresterea copilului si sa faceti dovada ca aveti 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului cu adeverinta de la locul de munca , dar daca nu aveti 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului, in calitate de administrator la firma aveati obligatia sa va platiti vechimea la casa de pensii unde aveti domiciliul.Daca nu aveti platita aceasta asigurare obligatorie atunci imi pare rau, dar nu puteti beneficia de aceasta indemnizatie
La firma unde am contract de munca lucrez de 4 ani, deci ultimele 12 luni am platit toate contributiile obligatorii. Am fost la primarie sa depun dosarul pentru indemnizatie si mi-au spus ca nu pot beneficia pentru ca avand calitatea de administrator se presupune ca am venituri, desi le-am explicat ca nu am niciun venit.
1. - Dvs. vreti sa fiti crezuta pe cuvant ca in calitate de administrator si asociat unic nu aveti venituri.
- Isi poate inchipui cineva ca dvs. munciti la acea firma degeaba?
- Un administrator are, cel putin, o indemnizatie stabilita fie de AGA fie prin actul constitutiv.

2. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.


Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.


Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.


3. - Asadar nu calitatea de asociat unic este pusa in discutie ci aceea de administrator (chiar daca, scriptic, nu ati avut venit din aceasta functie, ea este considerata aducatoare de venit care poate fi luat in calculul indemnizatiei pentru CCC).
- Cel mai bine ar fi sa incetati activitatea de administrator pe perioada CCC si nu mai este nici un motiv de a nu beneficia de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator firma si indemnizatie ccc giacris giacris Stiu ca s-a tot discutat pe aceasta problema, insa nu sunt lamurita deloc. Un administrator care este si asociat la o societate comerciala si nu este angajat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere a copilului administrator,asociat unic,salariat+pfa dia24 dia24 Buna ziua, M-ar interesa concediul de crestere a copilului in situatia in care detin un Srl,in care sunt administrator,asociat unic si salariat la 8 ore si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru administrator de firma Dorobat Nicoleta Carmen Dorobat Nicoleta Carmen Buna ziua, Am o intrebare care cred ca a mai fost pusa dar ma intereseaza din punct de vedere legal o opinie avizata in ceea ce priveste concediu pentru ... (vezi toată discuția)