avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Trafic de cannabis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Trafic de cannabis

Buna ziua, numele meu este Remus si am o intrebare la care as dori sa primesc un raspuns cat mai urgent posibil. In finalul anului 2010 o cunostinta de a mea m-a implicat intr-un trafic de cannabis (perioada fiind noiembrie 2010- ianuarie 2011);
am fost destul de stupid ca sa o ajut sa dea aproximativ 80 de g in aceasta perioada la 2 indivizi (am aflat ulterior ca unul din ei avea 17 ani). Nu am antecedente legale, nu am primit la viata mea o amenda, de atunci tot ce fac este sa lucrez si sa ma pregatesc de lucrarea de licenta, pe care o am in aceasta vara. As dori sa subliniez ca nu am tras beneficii financiare in urma acestui fapt. Deja am fost audiat, si acum astept urmatoarele etape din acest caz (am aparator). As dori sa aflu ce mi se poate intampla. As dori sa mentionez ca in afara de declaratii, nu au alte dovezi impotriva mea, iar am declarat tot ce mi-am amintit eu despre acest caz.
Astept raspunsul dumneavoastra cat mai urgent posibil.
Am sa comentez si eu putin avand in vedere ca am niste prieteni care au facut ca tine.. Ca prima abatere si avand in vedere ca era drog de risc vei scapa cu suspendare la 3 ani cel mai probabil si plata unei amenzi in cuantum de cat vor aprecia procurorii gramele vandute. Zic asta ca de obicei se apreciaza mai mult decat real si se inmulteste cu valoare de piata din cate stiu. probabil vei plati in jurul la 5000 de lei amenda. Cazierul va disparea la 5 ani dupa terminarea perioadei de suspendare daca tin eu bine minte. Si legat de seful tau, dupa cum stii in Romania nu prea se cere cazier la joburile serioase..acum daca vrei sa faci taximetrie sau sa fii sofer profesionist ori agent de paza iti vor cere..dar la munca de birou stai linistit.
remus2502 a scris:

... fara a trage beneficii materiale, este considerat trafic...

Elementul material nu conditioneaza obtinerea de beneficii pentru existenta acestei infractiuni. Sunteti inca in faza de cercetare penala. Beneficiile obtinute pot conta numai la dozarea pedepsei. Discutati cu avocatul si solicitati-i sa asiste la audieri asa cum v-a sfatuit un utilizator mai sus. DACA exista date si indicii neechivoce ca ati participat la punerea in circulatie a substantelor stupefiante cred ca-i mai bine sa recunoasteti fapta. Declaratiile martorilor constituie mijloc de proba. Luati in serios situatia in care va aflati. Calitatea de student si conduita fara cusur pot fi circumstante legale care vor fi luate in considerare la dozarea pedepsei. Daca colaborati cu organele de cercetare penala si recunoateti fapta, in instanta puteti beneficia de art 320 ind 1 CPP si veti beneficia de reducerea pedepsei cu 1/3 (prea putin dupa opinia mea). Nu veti primi niciodata o sanctiune administrativa de la procuror si nici de la instanta in acest caz.
remus2502 a scris:

Inteleg faptul ca procurorii DIICOT nu sunt milostivi

Aici nu-i vorba de mila procurorilor ca nu te afli la spovedanie intr-o biserica. Este vorba de aplicarea legii care-ti va proteja in viitor copilul impotriva consumuli de droguri si chia rmai mult. Cercetarea infractiunilor si trimiterea in judecata a autorilor este obiectul muncii procurorilor, asa ca nu te poti astepta ca si ei sa incalce legea! Este posibil sa primesti o pedeapsa cu suspendarea executarii.... chiar mai putin de 3 ani.
as dori sa mai mentionez faptul ca am identificat persoana de la care cunostinta mea a procurat aceasta substanta (am vazut-o o singura data, dar am tinut minte cum arata); inclusiv, i-am spus anchetatorilor faptul ca la o discutie a mea cu aceasta cunostinta, acesta mi-a destainuit ca banuia ca individul aduce din Ungaria aceste substante si le-am mai zis si faptul cum am vazut eu ca transporta acest individ drogurile (cum am zis, am fost prezent la o intalnire dintre acestia, deci am vazut aceste lucruri); faptul ca am declarat aceste informatii pot reprezenta un factor agravant sau unul atenuant?
Nu cred ca ar putea constitui un factor agravant insa depinde foarte mult de intreg contesxtul situatiei de fapt.

Dupa pararea mea nu ar fi imposibil sa deveniti martor daca avocatul dvs. va studia dosarul si va reusi sa explice la procuror de ce ar fi indicat sa fiti martor in procesul penal.
Din cele relatate de dvs. inteleg faptul ca procurorul este hotarat sa il infunde pe celalalt inculpat.
In functie de probe procurorul s-ar putea gandi intrucat daca cel vizat de parchet in principal ar putea scapa procurorul ar putea gandi profund.
Incercati sa vorbiti cu avocatul dvs. si eventual sa il platiti in plus pentru a analiza probatoriul de la dosar ca sa poata discuta ulterior cu procurorul.
Avocatul dvs. trebuie sa se gandeasca cum ar putea scapa celalalt inculpat.
Daca gaseste aparari interesante as putea zice ca procurorul se va gandi serios la acest aspect.
Depinde insa si cat de inteligent si pregatit profesional este avocatul celuilalt inculpat, fiind si acesta un aspect important in desfasurarea procesului.

Daca va trimite in judecata instanta nu o sa va aplice amenda administrativa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Dosar penal Emanuela1806 Emanuela1806 Buna ziua, Daca intr un caz penal de trafic de droguri (doar cannabis), in prima instanta tinand cont ca inculpatul si a asumat vina, a colaborat, este la ... (vezi toată discuția)
Greseala din trecut Adrian1998 Adrian1998 Buna ziua! Ma numesc Adrian si am 19 ani. In luna iulie a anului trecut am fost prins de jandarmi cu 15 grame de cannabis intr-un parc din ... (vezi toată discuția)
Consumul de cannabis. (urgent! maine merg la cluj pt. interogare) IonutQ IonutQ Buna ziua, Problema e in felul urmator. O persoana ce vindea cannabis a fost prinsa de catre autoritati, eu am fost chemat ieri sa dau o declaratie pentru ca ... (vezi toată discuția)