avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Întrebare - problema cu o banca
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Întrebare - problema cu o banca

În 2007 în urma unui conract de credit cu o bancă am obtinut si un card de credit pe care l-am achitat si închis în 18 01. 2010 iar acum când am solicitat la altă institutie bancară credit au descoperit că am un card (reînoit în 15 02 2010 cel predat) banca spune ca nu am credite la ei dar refuza sa-mi acorde o adeverinta in care sa specifice acest lucru .
Cel mai recent răspuns: Andreea Constantin , Consilier juridic 21:01, 18 Mai 2012
La o cerere scrisa banca "intra in priza". Stie ca urmatorul pas al petentului este OPC.Pana la urma, doamna in cauza nu doreste decat o adeverinta de la banca, nu efectuarea unor investigatii. Iar OPC este prea sufocat de cereri, ca sa se grabeasca in cercetarea faptelor.
Ares_3 a scris:

Reclamatiile la Protectia consumatorului nu sunt luate in considerare daca nu exista dovada incercarii din partea clientului de rezolvare a problemei pe cale amiabila - scrie in procedura ANPC de solutionare a petitiilor.



ANPC
Cum depuneti o reclamatie?

Vaƒ rugaƒm saƒ apelati la aceastaƒ modalitate numai dupaƒ ce incercati saƒ rezolvati amiabil problema cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul.




Ceea ce se arata de catre ANPC este o aberatie,din moment ce nu este legal reglementat.
Insusi expresia''va rugam'' denota lipsa normei juridice.Doamna Ares,indraznesc sa consider ca sunt jurist,deci nu pot lua in serios acest argument invocat de dvs.in prezenta speta.Si aceasta pentru ca nu are forta obligatorie a legii.Nu mi se poate respinge o plangere pentru ca nu am incercat sa negociez cu banca.Dar (poate imi scapa) aveti dvs.cadrul legal care sa cuprinda ceea ce sustineti...


Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
andymaurul, utilizator
Procedurile generale ale institutiilor nu fac obiectul dezbaterii parlamentare ca sa imi cereti baza legala, sunt intocmite de personalul propriu pentru a-si eficientiza si standardiza activitatea.

N-as vrea sa incepem o polemica inutila; cititi despre procedurile generale si ce reprezinta ele pentru bunul mers al institutiilor - nu acesta este subiectul topicului si nu vreau sa il deviez.

On topic, daca ANPC a precizat niste conditii de rezolvare a petitiilor in Procedura generala, toate comisariatele lucreaza dupa aceasta.

Documentele de referinta ale Procedurii generale ANPC le gasiti la pag. 3:
[ link extern ]

Completare
Nu se resping petitiile care nu prezinta dovada incercarii, se indruma clientul sa rezolve pe cale amiabila - e o diferenta.
Un comerciant care nu stie ca a gresit / a nemultumit pe cineva nu poate lua masuri sa repare prejudiciul, aceasta este logica. Doar daca nu vrea, iar clientul dovedeste acest lucru, intervine ANPC si il obliga - desigur daca reclamatia este intemeiata.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Ares-3, moderator
Doamna,ceea ce dvs.ne aratati nu este sustinut de lege.Ca atare ,aceste proceduri nu pot reprezenta argumente in fata unei instante de judecata.Dar...supun atentiei dvs.urmatoarele aspecte:

CAP 4. REGULI DE PROCEDURÃ

(2) Pentru operativitatea soluţionării petiţiilor, consumatorii vor fi îndrumaţi să se adreseze
mai întâi vânzătorului (atunci când aceştia sunt din aceeaşi localitate).

Aceasta se arata la pag.3.Va rog sa-mi aratati in cadrul procedurii ANPC unde se arata ca plangerea unui oarecare cetatean se respinge daca nu s-a incercat rezolvarea pe cale amiabila cu vanzatorul sau cu prestatorul de servicii.

Constitutia Romaniei

Dreptul de petiţionare

ARTICOLUL 51

(1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

(2) Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiţii exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă.

(3) Exercitarea dreptului de petiţionare este scutită de taxă.

(4) Autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii.


Nu cumva ,intr-o asemenea situatie, ne-am afla in prezenta incalcarii drepturilor constitutionale?
Ah,doamna,nu am considerat in nici un moment ca am putea ''incepe o polemica inutila'',ca sa va citez.Eu consider discutia ca fiind doar constructiva.

Cu distinsa consideratie
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
andymaurul, utilizator
Am senzatia ca nu cititi ce scriu ci sunteti hotarat sa ma contraziceti :)
In completarea la mesajul meu - pe care poate am publicat-o dupa ce dvs. ati scris acest ultim mesaj, v-am explicat ratiunea acestei conditii. Daca vreti s-o intelegeti si s-o acceptati bine, daca nu asta e.

Repet: cine nu stie ca a gresit / nemultumit pe cineva nu are cum sa indrepte acest lucru. In general, sunt controlati in urma reclamatiilor doar acei comercianti care refuza sa isi indeplineasca obligatiile fatza de clienti.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Solutionare petitie opc mirela01 mirela01 Buna ziua Am o intrebare la dvs.Va rog sa-mi spuneti daca refuz solutionarea unei petitii opc pe cale amiabila ,se trece la controlul comisarilor de la opc?Am ... (vezi toată discuția)
Anpc apara interesele bancilor ? bebim bebim Buna ziua ! In anul 2006 am contractat un credit de nevoi personale in val de 10.199 ron de la o banca comerciala . In anul 2009 am avut ceva probleme in ... (vezi toată discuția)
Plata din cont bancar neautorizata colyro colyro Buna seara Ma aflu in ipostaza in care nu stiu cum sa reactionez. In urma cu putin timp am cumparat produse de la emag cu cardul si pe unele le am ... (vezi toată discuția)