Buna ziua, am si eu o scurta întrebare . Pe lângă pasaport, in care e precizare clar cetatenia posesorului, exista vreun alt act oficial care sa precizeze clar cetatenia petentului ?
Legea a mai fost modificată și republicată în 2010 (M.Of. 576/13 august 2010), dar esența e aceeași: CAPITOLUL IV
Dovada cetăţeniei române
Art. 22. - (1) Dovada cetăţeniei române se face cu cartea de identitate sau, după caz, cu buletinul de identitate, paşaportul ori cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (4) - se referă la certificatul de cetățenie emis în urma depunerii jurământului de credință de către persoanele care dobândesc/redobândesc cetățenia română.
(2) Cetăţenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedeşte cu certificatul său de naştere, însoţit de buletinul ori cartea de identitate, după caz, sau paşaportul oricăruia dintre părinţi.
(3) În cazul în care copilul este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi sau, după caz, în buletinul de identitate, dovada cetăţeniei se face cu oricare dintre aceste acte.
Art. 23. - În caz de nevoie misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României eliberează, la cerere, dovezi de cetăţenie pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate.
Mai nou, de ceva vreme pe cartea de identitate rubrica prenumele parintilor a fost inlocuita de cetatenia persoanei. Deci pe cartile de identitate apare clar inscrisa cetatenia romana. Daca aveti carte de identitate pe care este inscris prenumele parintilor si o schimbati o sa sesizati ca prenumele parintilor nu mai apare in rubrica respectiva din act fiind inscrisa in loc cetatenia romana.
Mentionez ca nu acelasi lucru se reflecta si pe cartea de identitate provizorie unde s-au pastrat vechile rubrici.
Din păcate, pe cartea de identitate, cel putin modelul care îl am eu, nu este trecută in mod distinct o rubrica de cetatenie. Mă gândeam ca poate exista un alt act/document doveditor clar al cetateniei in afara pasaportului. Multumesc pentru răspunsuri
Evidenta persoanelor
ovicosma
Am urmatoarea problema, poate gasesc la voi o solutie.
Am o nepoata de 14 ani, care locuieste cu parintii (sora si cumnatul meu) in KUWAIT. Acum 1 saptamana ... (vezi toată discuția)