avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... are vre-un drept?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

are vre-un drept?

Cu 5 ani inainte sa moara tatal meu sa recasatorit. Deci dupa 5 ani a decedat,nu are copii cu aceasta femeie si nici nu a facut nici un act nimanui si eu sunt singurul sau fiu. Eu am fost de acord k aceasta femeie sa ramana acolo in casa dar ea a degradat casa,a vandut bunuri si nu plateste impozitul pe casa...eu am dato afara de acolo acum 2 zile...daca recurge la proces are vre-un drept acolo ea? eu inca nu am facut succesiunea de la moartea lui...in actele casei numai el este trecut
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 10:53, 27 Mai 2022
Daca este vorba de un imobil cumparat de mama si tata in timpul casatoriei acestora, este vorba de un bun comun al mamei si al tatalui, indiferent ca mama era trecuta pe act sau nu.
In consecinta, la decesul mamei, 1/2 din casa este a tatalui in timp ce 1/2 (partea mamei) se imparte intre dvs. si tata (3/4 x 1/2 cu 1/4 x 1/2) cu conditia sa dezbateti succesiunea mamei. Deci tatal ramane cu 1/2 a sa si 1/8 rezultata din partea mamei.
Ceea ce la moartea tatalui impartiti cu cea de-a doua sotie (doar daca au fost casatoriti civil, nu doar cununati la biserica) este 5/8 din casa; si ii veti imparti astfel: 1/4 x 5/8 revin doamnei iar 3/4 x 5/8 va revin dvs. care aveti deja 3/8 (mostenite de la mama).
Sper sa nu fi gresit ceva la fractii ca nu ma impac bine cu matematica dar ca pasi, acestia sunt de urmat.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2022
irina.pricop, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune lolyy lolyy as dori sa stiu ce cote revin mostenitorilor dupa succesiune. mama a decedat de 12 ani. Tata sa recasatorit acum 6 ani si a vandut apartamentul si sa mutat ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala andrei15d andrei15d Dupa moartea tatalui meu, mama mea s-a recasatorit, a trait 6 ani cu noul ei sot iar de curand a decedat. As vrea sa va intreb, la succesiune, cum se vor ... (vezi toată discuția)
Succesiune Maryzin Maryzin Buna ziua! As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire. Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, ... (vezi toată discuția)