avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre unul dintre copii, celalalt ce solutie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre unul dintre copii, celalalt ce solutie are?

Socrii mei au 2 fii, sotul meu si fratele sau, precum si un apartament bun comun al lor, in care au crescut cei 2 copii. Fara sa intru in detalii de familie, decizia lor a fost sa incheie act de donatie cu fratele sotului pentru acest apartament (cu rezervarea dreptului de abitatie viagera in favoarea lor), iar la scurt timp cumnatul meu a incheiat antecontract de vanzare cumparare cu vecinul de etaj al socrilor mei, urmand ca vanzarea sa se incheie in vara acestui an (cu mentinerea dreptului de abitatie al socrilor mei). Fiind singurul bun aflat in patrimoniul socrilor mei, care este solutia legala pentru ca sotul meu sa-si revendice cota de mostenire la decesul parintilor sai? Vanzarea ulterioara donatiei complica lucrurile sau poate fi in favoarea sotului meu? Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 12:57, 25 Mai 2012
In timpul vietii, proprietarii (socrii dvs) pot dispune dupa cum vor de bunurile lor (inclusiv prin donatie), fara a fi obligati a tine seama de existenta copiilor.
Insa la data decesului, cand se constata care este masa succesorala, aceste liberalitati nu trebuie sa incalce rezerva succesorala a descendentilor.
Prin urmare, in patrimoniul succesoral trebuie sa mai existe bunuri de o valoare egala cu rezerva succesorala a descendentului.
In caz contrar donatia este revocabila.
narcisa_salbatica a scris:

Vanzarea ulterioara donatiei complica lucrurile sau poate fi in favoarea sotului meu?


Nu le complica.
Daca donatia incalca rezerva si daca bunul donat a fost vandut, atunci reductiunea se va realiza prin echivalent (in bani).

Daca aceasta vanzare va fi in favoarea sotului? :wassat: Eheei, daca as putea sa prevad asta m-as ocupa de alte activitati caritabile decat scrisul pe forum. :)

Depinde de momentul mortii (prima necunoscuta) si de cresterea sau scaderea (a doua necunoscuta) la momentul mortii a valorii bunului donat in raport cu valoarea lui la momentul instrainarii (pe asta o aflam la vara, la momentul vanzarii, dar, atentie, este vorba despre valoare si nu despre pretul vanzarii).
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
romascanu, moderator
Multumesc mult, dna.Romascanu! :vishenka:
Va rog sa-mi mai clarificati un aspect: pretul de pe contractul de vanzare cumparare are vreo importanta in ecuatia asta? Daca acest pret va fi mai mare decat valoarea actuala a apartamentului (probabil aceasta valoare se raporteaza la niste expertize, ca cele folosite de notarii publici, nu?) si va fi inscris in contractul de vanzare cumparare, va avea el "greutate" la momentul decesului socrilor mei? Ce cota va reveni sotului meu la acel moment?
Valoarea se determina prin expertiza.
Pretul din contract poate fi sub sau peste valoarea lucrului pentru ca pretul are si componente subiective (ochii frumosi, uitatura piezisa, relatii de rudenie, etc). Dar nu-i total lipsit de "greutate", pentru ca expertii se raporteaza si la preturiLE din contracteLE vremii pentru a determina valoarea unui bun la un anumit moment.

Cota succesorala nu depinde de vreo valoare.

Cota succesoarala a unuia dintre cei doi copii ai defunctului este de jumatate.

Jumatate din ce?
- din toata mostenirea, daca mortul nu avea si sot supravietuitor (caz in care copiii mortului impart "frateste" intregul)
- sau jumatate din treisferturi de mostenire, daca mortul avea si sot supravietuitor (caz in care copiii impart frateste ceea ce ramane dupa ce dam la o parte patrimea sotului supravietuitor).

Deci, fie ploaie, fie vant, cota succesorala a sotului dvs. la momentul mortii unuia dintre cei doi parinti ai sai va fi de 3/8. (jumatate din treisferturi).

Mda, dar activul net al mostenirii (insumarea valorii bunurilor existente in patrimoniul succesoral la data mortii minus pasivul succesoral) poate fi ...2 lei.

Cota de 3/8 din 2 lei ...mi-e lene s-o calculez. :)

Nu poate fi asa! Incep sa calculez rezerva.

Rezerva este de jumatate din cota. In speta, jumatate din 3/8 = 3/16.

Asa si? Pai 3/16 din 2 lei ...e si mai rau. :)

NU. :acute: Pentru ca rezerva nu se calculeaza din activul net. Ci, din activul net al mostenirii la care se adauga (fictiv, pentru calcul) valoarea donatiilor facute de mort in timpul vietii lui.

Si atunci voi avea 3/16 din ( 2lei + 100.000 unitati monetare...de exemplu). In speta de fata trebuie sa tinem cont si de faptul ca bunul donat nu era intreg al celui ce va avea "norocul" sa moara mai intai, ci bun comun. Prin urmare, sa zicem ca jumatatea mortului din bunul donat = 100.000 unitati monetare.

Deci, ca urmare a reductiunii pentru intregirea rezervei, sotul dvs. ar avea de primit (in bani) de la fratele sau 3/16 din 100.002 u.m. (actiul net + valoarea donatiei).

Valoarea bunurilor donate care se ia in calcul pentru determinarea masei succesorale in functie de care se calculeaza rezerva este ...o intreaga poveste (o gasiti in art 1091 alin 2 NCC).

Daca bunul donat a fost vandut, valoarea ce se ia in calcul este aceea de la momentul instrainarii bunului donat.


Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Daca bunul donat a fost vandut, valoarea ce se ia in calcul este aceea de la momentul instrainarii bunului donat.


Concret: la momentul actual, valoarea imobilului din raportul de expertiza este de 164.000 lei, pretul de vanzare (scris in act si primit de fratele sotului) va fi de 200.000 lei, noi la ce ne raportam? Stiu ca sunt subiectiva, dar.... :help:
Va multumesc din nou si va doresc week-end placut! :bow:
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
narcisa_salbatica, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare - donatie mascata ncc alexandru08 alexandru08 Exista doi frati.Mama i-a \"vandut\" prin contract de vanzare cumparare unuia dintre frati un apartament cu clauza de abitatie viagera. (baiatul devenind nud ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)