avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de asigurare in sistemul public de sanatate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de asigurare in sistemul public de sanatate si in sistemul de pensii

Buna seara,
Va rog sa ma luminati intr-o problema: mama mea,52 ani, mai are o luna pana termina somajul,lucreaza fara carte de munca 2 zile pe saptamana la o familie si doreste sa-si achite din mana sanatatea si contributia ptr pensie,pentru a nu o afecta.
Aveti idee ce suma se plateste la pensii pentru un sal min pe economie,si la sanatate?
La sanatate, ea nu sufera de nici o boala,dar se gandeste ca au trecut anii si in caz de urgenta nu are unde sa se duca.Nu se poate sa o ajut cu asigurarea mea, sunt angajata cu carte de munca de vreo 5-6 ani.Care ar fi pasii daca sunteti draguti sa ma lamuriti.

Multumesc anticipat
Camelia
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:48, 19 Mai 2012
cititi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Pentru asigurarea de sanatate, puteti sa va declarati (la locul de munca) mama ca persoana in intretinere si coasigurat la sanatate. Va beneficia astfel de asigurarea dvs, daca nu faceti o asigurare individuala.
pensii CAS 2012
-contributia de asigurari sociale datorata pentru conditii normale de munca = 31,3% aplicat la salariul minim pe economie=700 lei.Dar trebuie facut contract cu casa de pensii.Atentie la munca la negru pe care o desfasoara mama dvs.

Contributia la sanatate pentru un contract al persoanei fara venit, 5,5% se aplica tot la salariul de 700 lei.
Daca indeplineste conditiile pentru coasigurat,, atunci o puteti coasigura pentru CASS.
Art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Astfel, pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat, parintii salariatului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa nu aiba venituri proprii;
- sa se afle in intretinerea salariatului.
- documente care sa ateste relatia de rudenie;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Puteti sa va asigurati la pensii si sanatate in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

1) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

2) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale andrei20041 andrei20041 Buna ziua, Nu mai lucrez de cateva luni dar as vrea sa stiu cum se procedeaza pentru a plati contributiile sociale, ma referb la cele pentru pensie si ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de pensii midi_26 midi_26 Buna ziua. Ma numesc Mihaela si am fost angajata cu contract de munca la o firma de pariuri timp de un an si jumatate si dupa aceea a intrat in insolventa. ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor sociale cand perioada de somaj a expirat Cris11 Cris11 Ce contributii trebuie platite pentru sanatate si fondul de pensii (vechimea) in conditiile in care expira perioada de somaj? Care este valoarea lor si ... (vezi toată discuția)