avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Unde scrie ca pt a fi ales local nu trebuie sa ai ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Unde scrie ca pt a fi ales local nu trebuie sa ai cazier?

Exista vreo norma juridica care specifica acest lucru ?
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 08:58, 20 Mai 2012
buna seara!
in primul rand, edilii orasului trebuie sa fie un bun exemplu pentru cetateni
asa ar fi ok fata de cei care il aleg
spiridon vasilica a scris:

buna seara!
in primul rand, edilii orasului trebuie sa fie un bun exemplu pentru cetateni
asa ar fi ok fata de cei care il aleg

Va rog sa lasam cum ar trebui, exista disperare pe umerii multor candidati care s-au obisnuit cu ciuguleala banului public. Mi-e scarba. Am nevoie, va rog, de un raspuns "a la carte".
Va rog sa lasam cum ar trebui, exista disperare pe umerii multor candidati care s-au obisnuit cu ciuguleala banului public. Mi-e scarba. Am nevoie, va rog, de un raspuns "a la carte".

Alesii locali au un rol important in administrarea unei localitati, ei fiind cai care iau hotararile importante pentru comunitate (sau asa ar trebui sa fie teoretic) si sunt primele persoane care trebuie sa cunoasca legislatia romana. Daca dv. nu o cunoasteti ar fi cazul sa puneti mana pe "carte", va recomand "legea administraţiei publice locale" si dupa aceia pe banii comunitatii.
Aveti dreptate, si mie imi este scarba.
Sper sa nu ma insel, insa cred ca acest aspect este de reglementat de art. 37 din Constitutie:

Dreptul de a fi ales
(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

La art. 16. (3) scrie: Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

Cazierul ''patat'' nu exclude dreptul de a fi ales.
...legislatia in vigoare prevede posibilitatea continuarii mandatului de catre alesii locali, desi acestia au suferit condamnari pentru fapte penale...

... e clar ca pot fi alesi si deja condamnatii ... sunt potriviti, chiar perfecti.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot candida pentru parlamentul româniei? Toiag Toiag Românii din Republica Moldova şi din Ucraiana, cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, pot candida pentru Parlamentul României. Întrebarea ... (vezi toată discuția)
Art. 34 din legea nr. 188/1999. constitutional, discriminatoriu sau nu? mihaicalinescu2005 mihaicalinescu2005 Va propun o dezbatere referitoare la art. nr. 34 din legea nr. 188/1999, pentru a stabili daca e constitutional, discriminatoriu, sau e in regula, si mi se ... (vezi toată discuția)
Drepturile cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate miriam2005 miriam2005 Sint cetateanca romana cu domiciliul in strainatate. Nu (mai) am Buletinul de Identitate romaces, pentru ca mi s-a luat de autoritati atunci cind am ... (vezi toată discuția)