avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot candida pentru Parlamentul României?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot candida pentru Parlamentul României?

Românii din Republica Moldova şi din Ucraiana, cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, pot candida pentru Parlamentul României.

Întrebarea noastră este dacă pot candida pentru Parlamentul României şi românii din R. Moldova, cu cetăţenie română , cu domiciliul în R. Moldova?

Dar românii din R. Moldova, cu cetăţenie română, cu domiciliul în R. Moldova, plecaţi la muncă în străinătate, pot şi ei să candideze pentru Parlamentul României?
Dar românii din Ucraina (sudul şi nordul Basarabiei, Ţinutul Herţa şi nordul Bucovinei), cu cetăţenie română, cu domiciliul în Ucraina, pot candida pentru Parlamentul României?
C u mulţumiri,
TOIAG
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 24 Aprilie 2016
Constitutia Romaniei:
Art. 37 – Dreptul de a fi ales

(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

Legea 370/2004
Art. 28
Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca Preşedinte al României.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Românii din ţară şi străinătate la alegerile locale şi parlamentare? Toiag Toiag Pentru primar şi consilieri candidaţii trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care candidează şi trăiesc în România? Dacă sunt la lucru ... (vezi toată discuția)
Despagubiri legea 290/2003 - acte doveditoare darkgenius1987 darkgenius1987 Dupa formularea unei solicitari de prezentare a stadiului rezolvarii dosarului depus in vederea retrocedarii drepturilor cuvenite in baza legii 290/2003 ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata! din legea 67/2004 art.4 (2) pot candida numai ... Vaduva mihaela Vaduva mihaela Buna dimineata! Din legea 67/2004 art.4 (2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care ... (vezi toată discuția)