avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la succesiune si vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la succesiune si vanzare

buna ziua. ma confrunt cu o problema mai complicata si as dori cateva lamuriri din partea unor experti. mama mea a murit in urma cu mai multi ani, iar tatal meu a ramas in apartamentul familial. in momentul de fata doresc sa obtin un credit prima casa, achizitionand apartamentul in care locuieste tatal meu (banii ii folosesc de fapt pt constructia unei case, tatal meu urmand sa ramana in apartament - e o varianta pentru a obtine creditul mai usor, fara complicatiile fantastice ale unui credit pentru constructie). contractul de vanzare-cumparare va fi pe numele sotiei mele. pentru acest lucru sunt nevoit sa renunt in totalitate la drepturile succesorale care-mi revin din partea mamei mele si sa le cedez integral tatalui meu (deoarece altfel ar reveni fratilor mamei mele). in acest mod, in momentul in care tatal meu (devenit proprietar "integral") va vinde apartamentul catre sotia mea, intabularea facandu-se pe numele sotiei si pe numele meu, nu vor existra impedimente privind succesiunea. problema e insa costul destul de mare al procedurii, in jurul a 2500 lei. nu exista o procedura mai simpla, ca de exemplu in momentul vanzarii sa se realizeze o succesiune simpla, cum ca eu imi vand de asemenea partea catre sotia mea, iar intabularea sa se faca doar pe numele ei (evitand astfel acea "ciocnire" a succesiunii mele cu intabularea din care sa fac si eu parte)?
in ceea ce priveste prescrierea dreptului la succesiune, in cei 6 ani care s-au scurs de la data decesului, nu am intocmit vreun document referitor la succesiune sau mostenire.
va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
huacasinc, utilizator
Cel mai recent răspuns: huacasinc , utilizator 14:43, 19 Mai 2012
huacasinc a scris:

pentru acest lucru sunt nevoit sa renunt in totalitate la drepturile succesorale care-mi revin din partea mamei mele si sa le cedez integral tatalui meu (deoarece altfel ar reveni fratilor mamei mele).

La sase ani de la decesul mamei nu mai puteti renunta la succesiune. Cel mult, notarul poate constata ca sunteti strain de succesiune prin neacceptare.

Nu puteti ceda nimic tatalui dumneavoastra prin renuntare (presupunand ca renuntarea ar mai fi posibila). Renuntarea este pura si simpla: nici asupra unui bun (acceptand altele), nici in favoarea cuiva.

Fratii mamei ar putea culege ceva din averea acesteia doar daca au acceptat succesiunea in termenul de 6 luni. Ma cam indoiesc ca ar fi facut-o, dar nu se stie niciodata.

In lipsa acceptarii succesiunii de catre fratii mamei si in lipsa acceptarii de catre rude de alt grad (pot veni la succesiune rude pana la gradul IV inclusiv), tatal dumneavoastra este singurul care va culege succesiunea.

Vorba reclamei ... nu e asa de simplu...
asta inseamna ca el poate vinde sotiei mele apartamentul fara sa apara ulterior probleme la intabulare? nimeni din familie nu a semnat vreun drept succesorial sau alt document de mostenire. pana la urma eu doresc doar sa cumpar apartamentul (in mod formal, desigur) printr-un credit, banii cuveniti vanzatorului vor intra in contul tatalui meu care indeplineste aceasta functie, dupa care ii voi putea utiliza liber pentru cosntructia casei.
in caz ca acestea ar fi corecte, inseamna ca pot sa fac un contract de vanzare-cumparare simplu intre tatal meu si sotia mea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie bun mostenit calin_domnici calin_domnici Buna tuturor! Problema mea este una pe cat de simpla pe atat de ciudata. Respectiv: In urma primirii repartitiei a unui apartament catre parintii mei de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune nico77 nico77 In primul rand, vreau sa va multumesc pentru raspunsurile anterioare si iata ca revin cu o noua intrebare. Sunt casatorita de 6 ani si locuiesc in apartament ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)