avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua. O persoana cu handicap grad IV, accentuat, în vârsta de 26 ani poate beneficia de pensie de urmaș după tatăl său(acesta decedând în luna ianuarie 2012)? Mama sa este în viață, în cazul în care contează acest lucru.
Cel mai recent răspuns: nadiah , utilizator 14:48, 21 Mai 2012
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 84

Copiii au dreptul la pensie de urmas:

a) pana la varsta de 16 ani;

b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Deci daca invaliditatea s-a ivit pana la varsta de 16 ani (sau pana la varsta de 26 de ani daca ati frecventat o forma de invatamant) atunci veti beneficia de pensie de urmas cat se mentine invaliditatea.

3. - Dar pentru asta trebuie sa aveti un grad de invaliditate stabilit de comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii (chiar daca sunteti incadrata intr-un grad de handicap).
- Luati legatura cu medicul de familie sa va dea trimitere la medicul specialist iar acesta la comisia de expertiza medicala.

Multumesc mult. O zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)
Informare pensie urmas stefy82 stefy82 Buna ziua, Poate beneficia sora mea care are handicap de gradul 2 din nastere de pensie de urmas dupa tatal meu?? el a decedat in urma cu un an, era iesit ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas persoana handicap ellanm ellanm Buna ziua! In cazul in care o persoana cu handicap dobandeste pensie de urmas de pe urma tatalui, poate ramane si cu veniturile pe care le avea inainte, ... (vezi toată discuția)