avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

Buna ziua,
Unchiul meu a decedat. A lucrat 20 in sistemul bugetar si apoi inca vreo 20 de ani ca avocat. Era pensionar si avea pensie atat din sistemul public ( aprox 2200lei) cat si de la avocati( 1400 lei). Sotia lui este pensionara si are o pensie de 1030 lei. La ce pensie de urmas ar avea dreptul?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:38, 20 Mai 2012
Avocatii au sistem propriu de pensii, neintegrat in sistemul public de pensii. Prin urmare, in privinta unei eventuale pensii de urmas din acel sistem ar trebui sa va interesati la UNBR.

Matusa dvs. poate beneficia de pensie de urmas din sistemul public, pensie care este jumatate din punctajul mediu anual al sustinatorului decedat inmultita cu valoarea unui punct de pensie. Asta inseamna ca pensia de urmas poate fi mai mica de jumatate din cuantumul pensiei pe care o primea unchiul dvs.

Va sugerez ca matusa sa procedeze astfel: sa solicite pensie de urmas de la casa teritoriala de pensii si sa precizeze in cerere ca opteaza pentru primirea celei mai avantajoase pensii (art. 92 din Legea nr. 263/2010). In acest mod va primi pensia care are cuantumul mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas monicatanasa monicatanasa In Legea pensiilor, la art.92,se regasesc urmatoarele:\\"sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas laslau laslau intrebarea mea este daca mama mea poate renunta la pensia ei in favoarea pensiei tatalui meu decedat care avea o pensie mai mare (vezi toată discuția)
Pensie de urmas annaon annaon Buna ziua, Cautam ceva informatii pentru matusa mea care a ramas vaduva acum 2 saptamani.Ea are o pensie mai mica decat fostul ei sot.In legea pensiilor pe ... (vezi toată discuția)