avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cerere preliminara
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cerere preliminara

Salutare,

M-ar interesa si pe mine sa stiu procedura efectuarii unei cereri pentru pronuntarea unei hotarari preliminare.
O pot formula in scris eu personal dosarul pe rol pe care-l am la instanta nationala? Si daca se aproba, formuleaza instanta o alta cerere si trimite copia dosarului la Curtea de Justitie?

Ma intereseaza sa stiu daca eu trebuie sa cer instantei ori instanta din oficiu trebuie sa faca asta.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:48, 21 Mai 2012
Curtea de Justitie a Comunitătilor Europene poate fi investită cu o cerere de pronuntare a unei hotărâri preliminare numai de către o instantă de judecată dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
Orice instantă natională are libertatea de decizie privind necesitatea interpretării
dreptului comunitar si exercitării dreptului de cooperare cu instanta comunitară oferit de
mecanismul procedurii prealabile. Instantele de judecată nationale au, în principiu,
posibilitatea de a aplica si interpreta ele însele dreptul comunitar în cauzele cu care sunt
investite. Însă, dacă le este necesară o interpretare a dreptului comunitar, pot exercita dreptul de a formula întrebări adresate Curtii de Justitie. Decizia de a solicita pronuntarea unei hotărâri preliminare apartine în exclusivitate instantei nationale, având în vedere
responsabilitatea hotărârii judecătoresti ce urmează să fie pronuntată de către aceasta. Părtile cauzei nu au dreptul de a adresa Curtii atare cereri, însă pot face propuneri în fata instantei de judecată cu privire la formularea unor astfel de cerere către Curtea de Justitie.
Buna ziua,

Ceea ce mi-ati comunicat stiam deja, insa va multumesc.
Eu ma refeream la demersurile pana acolo. Eu, ca parte in dosar, trebuie sa formulez o astfel de cerere instantei nationale cu intrebarile necesare? Ca sa o poata admite si sa poata trimite cererea formulata de aceasta catre Curtea Europeana de Justitie?
Formulati o cerere catre instanta de judecata in sensul solicitarii CEJ de a se pronunţa printr-o hotărâre preliminara cu privire la normele comunitare care va privesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicat csm rodica_post rodica_post Comunicat CSM Consiliul Superior al Magistraturii publica pe pagina de internet cererile formulate de instante din intreaga Uniune Europeana, adresate Curtii ... (vezi toată discuția)
Cerere de sesizare a curtii de justitie a uniunii europene saandyf saandyf As dori sa stiu daca intr-un proces pe rol,dupa termenul in care s-au propus si incuviintat probe, daca mai poate fi primita o cerere cu intrebari preiminare ... (vezi toată discuția)
Modalitati de sesizare a curtii de justitie a uniunii europene ContSters253638 ContSters253638 \" Acordă termen la 29.05.2012 pentru ca MEF să ia cunoştinţă de motivarea încheierii pronunţate de ICCJ în dos.nr.6957/2/2012 şi pentru a pune în ... (vezi toată discuția)