avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... cerere de sesizAre a curtii de justitie a uniunii ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

cerere de sesizAre a curtii de justitie a uniunii europene

As dori sa stiu daca intr-un proces pe rol,dupa termenul in care s-au propus si incuviintat probe, daca mai poate fi primita o cerere cu intrebari preiminare in vederea sesizarii Curtii de Justitie a U.E? Unde gasesc temeiul legal? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:37, 7 Mai 2011
Articolul 267 din TFUE-ex. art. 234 din TCE-prevede urmatoarele in ceea ce priveste procedura hotararilor preliminare:

Curtea de Justiție a Uniunii Europene este competentă să se pronunțe, cu titlu preliminar, cu privire
la:
(a) interpretarea tratatelor;
(b) validitatea și interpretarea actelor adoptate de instituțiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii
;
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă în fața unei instanțe dintr-un stat membru, această instanță poate, în cazul în care apreciază că o decizie în această privință îi este necesară pentru a pronunța o hotărâre, să ceară Curții să se pronunțe cu privire la această chestiune.
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă într-o cauză pendinte în fața unei instanțe naționale ale cărei decizii nu sunt supuse vreunei căi de atac în dreptul intern, această instanță este obligată să sesizeze Curtea.
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă într-o cauză pendinte în fața unei instanțe judecătorești naționale privind o persoană supusă unei măsuri privative de libertate, Curtea hotărăște în cel mai scurt termen.

Asadar,numai instanta pe rolul careia se afla cauza,decide daca se impune sau nu solicitarea unei hotarari preliminare. Partile din proces,inclusiv procurorul nu pot cere sau obliga instanta sa solicite CJUE o hotarare preliminara ori sa stabileasca momentul in care trebuie formulata.Totodata,partile nu au dreptul de a se adresa in mod direct CJUE.
In eventualitatea in care instanta nationala s-ar hotari pentru o cerere preliminara,momentul procedural al cererii ar trebui sa se situeze cel putin dupa administrarea probelor (deci dupa stabilirea corecta a starii de fapt si de drept din proces),inainte de punerea concluziilor pe fond.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2011
luiza2008, utilizator
saandyf a scris:

As dori sa stiu daca intr-un proces pe rol,dupa termenul in care s-au propus si incuviintat probe, daca mai poate fi primita o cerere cu intrebari preiminare in vederea sesizarii Curtii de Justitie a U.E? Unde gasesc temeiul legal? va multumesc.


Decizia privind etapa din proces în care se poate trimite o cerere de hotarâre preliminara depinde numai de instanta nationala, care este singura ce cunoaste starea de fapt din dosarul aflat pe rol, argumentele partilor si ceilalti factori ce tin de eficienta si economia procedurii.(Cauza 14/86 Pretore di Salo c. Persoane necunoscute).
Esential este ca procedura nu se fi încheiat deja.CCauza C 338/85 Pardini c. Ministero del Commercio con lestero)

Curtea Europeana de Justitie a considerat ca nu are competenta pentru a se pronunta asupra momentului din procedura ales de instanta nationala pentru a trimite cererea (Cauza C 43/71 Politi s.a.s. c. Ministry of Finance of Italy).

Legislatia aplicabile procedurii intrebarii preliminare :
- Articolul 234 al Tratatului CEE (regula generala privind procedura hotarârii preliminare)
- Articolul 35 al tratatului Uniunii Europene (competenta Curtii de a raspunde întrebarilor preliminare în cadrul celui de al treilea pilon)
- Articolul 220 al Tratatului CEE (Rolul Curtii de Justitie)
- Articolul 68 al Tratatului CEE: Sistemul special aplicabil sectiunii IV aTratatului CEE
- Articolul 20 al Statutului Curtii
- Articolele 103, 104 a si 109 a al Regulamentului procedurilor Curtii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicat csm rodica_post rodica_post Comunicat CSM Consiliul Superior al Magistraturii publica pe pagina de internet cererile formulate de instante din intreaga Uniune Europeana, adresate Curtii ... (vezi toată discuția)
Dreptul a cere sesizare curtii de justitie a comunitatilor europene. SoSlow SoSlow Conform art. 234 din TCE (Tratatul privind instituirea comunitatii europene) versiune consolidata publicata in Buletinul Oficial al Uniunii Europene ... (vezi toată discuția)
Cerere preliminara martzianu martzianu Salutare, M-ar interesa si pe mine sa stiu procedura efectuarii unei cereri pentru pronuntarea unei hotarari preliminare. O pot formula in scris eu ... (vezi toată discuția)