avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa terminarea facultatii se poate beneficia de somaj ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa terminarea facultatii se poate beneficia de somaj si de concediu pentru cresterea copilului?

Buna ziua,
Fiica mea termina anul acesta facultatea si este insarcinata. Isi poate depune actele de somaj? Isi poate intrerupe somajul cu concediul de ingrijire copil pentru 2 ani? Puteti sa-mi spuneti si de ce acte avem nevoie?
Va multumesc anticipat.
O zi buna !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:20, 25 Mai 2012
de somaj se poate beneficia
de cresterea copilului pana la doi ani , beneficiaza numai persoana care a platit contributii la cas.
Gresit. Raspunsul domnului Tudor Valeriu este corect conform legislatiei actuale.
carmenmur a scris:

de somaj se poate beneficia
de cresterea copilului pana la doi ani , beneficiaza numai persoana care a platit contributii la cas.

Conform OUG nr. 148 / 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

(1) Persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului ori producerii evenimentelor menţionate, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară reprezentând 75% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni.

(2)În calculul celor 12 luni se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
………………..;
b)au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
…………………..

(2)Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
………………………….
l)se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.

m)urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

rasfatzata, duofun, Gaby42:

Se poate benficia de indemnizatie de somaj dupa fiecare absolvire a unei forme de invatamant (facultate, masterat, doctorat) daca va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire fiecareia dintre ele.


carmenmur:

Indemnizatia pentru CCC nu este conditionata de plata niciunei contributii (CAS, CASS, Somaj) ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile.


begonia:

De la 01.01.2011 se aplica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Mai trebuie adaugat un amanunt logic, dar trecut cu vederea de unii, legat de dreptul absolventilor de a beneficia de somaj, dupa cele 60 de zile de la absolvire, timp in care este inscris ca persoana in cautarea unui loc de munca. Acesta este ca, la data absolvirii, nu trebuie sa aiba raporturi de munca cu niciun fel de angajator.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc pentru absolvent Adinutza20 Adinutza20 Buna ziua am si eu o problema si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Anul acesta am terminat facultatea am luat licenta in luna iunie 23 si sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oana13tg oana13tg Sunt insarcinata in 14 sapt. si sunt la master in ultimul an, deci ar trebui sa termin in iulie, as dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie pt copil daca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil alexandra_draghici24 alexandra_draghici24 Buna ziua,va rog sa ma ajutati am absolvit facultatea dar fara licenta pt ca am zis ca o dau la anu si am fost sa-mi scot adeverinta de absolvire si mi s-a ... (vezi toată discuția)