avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul inceteaza un ccm incheiat pe durata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul inceteaza un ccm incheiat pe durata nedeterminata

Buna ziua,

Fratele meu a fost angajat acum o luna si o saptamana pe perioada nedeterminata. Vineri i s-a spus ca nu il mai pot tine deoarece nu mai au timp sa faca training-ul cu el si vor angaja alt om in locul lui care are experienta in domeniu. Astazi a aflat ca pe acel individ l-a angajat pe acelasi post. El nu a primit nici o decizie de incetare a ccm nici pana in zi de azi. Pe respectivul individ l-a angajat cu data de azi: 21.05.2012. Daca merg la ITM pot afla informatii despre acest caz?
Cel mai recent răspuns: PaladeSimona , utilizator 17:48, 21 Mai 2012
La angajare a primit contractul in 2 exemplare, l-am si citit, l-a semnat apoi l-a dat la inregistrat. De atunci nu i-a mai dat al doilea exemplar care trebuia sa ramana la el.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011 , la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal ..

De asemenea, conform art.16 alin.3 C.mun., angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

In caz de neindeplinire a acestor obligatii , se poate sesiza ITM-ul care va sanctiona contraventional pe angajator ...

Art. 9 din HG nr.500/2011:
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
......
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
.....
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
......
e) cea prevazuta la lit. h) si j) cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Va recomand sa va uitati pe contract si sa vedeti ce perioada de proba a negociat cu angajatorul. Este posibil sa-i inceteze contractul individual de munca in baza articolulul
Art. 31 din codul muncii republicat
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz ContSters329374 ContSters329374 Buna ziua! In urma cu 26 de zile am semnat contractul indivdual de munca dar pana la acesta data nu mi s-a eliberat nicio copie. Mentionez faptul ca vreau sa ... (vezi toată discuția)
Incetare abuziva cim pe perioada determinata jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va supun atentiei urmatoarea situatie: verisoara mea s-a angajat pe perioada determinata pe un post al carui titular de drept era in ... (vezi toată discuția)
Preaviz, perioada proba...etc. ietam ietam Am urmatoarele nelamuriri: -o firma, la care a lucrat un prieten, a folosit metoda insolventei si apoi s-a numit altfel; -postul a ramas acelasi, respectiv ... (vezi toată discuția)