avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz, perioada proba...etc.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz, perioada proba...etc.

Am urmatoarele nelamuriri:
-o firma, la care a lucrat un prieten, a folosit metoda insolventei si apoi s-a numit altfel;
-postul a ramas acelasi, respectiv curier, noul CIM a fost semnat pe 20 iulie, iar prietenul figureaza ca si-a inceput activitatea in 23 iulie a.c.
-Contractul, insa, nu i-a fost remis, decat, atunci cand noua firma a facut restructurari si l-a trecut pe lista de somaj.
-i s-a dat rapid o notificare (nu preaviz), pe care a refuzat sa o semneze. Angajatorul se leaga de perioada de 90 de zile de proba su nu vrea sa-i dea preaviz. Cele 90 de zile expira pe 23 octombrie
-in acest caz, ce poate face angajatul? De mentionat ca a notat pe copia CIM remisa abia pe 12 octombrie, sub semnatura si a responsabilului de punct de lucru, data aceasta. Mai mult, acest CIM nu are nr. de inregistrare in registrul de evidenta a salariatilor. In el se specifica faptul ca a fost primit un exemplar, dar, acest lucru nu s-a intamplat.
Din cate am inteles, angajatul renunta la preaviz, daca i se dau drepturile salariale si tichetele de masa pentru jumatate de luna. Nici salariu compensatoriu nu i se da.
Ce asi in maneca are angajatul, ca sa determine firma sa-i dea preaviz, sa-l plateasca sau...
Pana atunci se poate prezenta la serviciu, fara sa lucreze, daca a refuzat notificarea?
Astept urgent raspunsul specialistilor. Zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:59, 15 Octombrie 2012
In perioada de proba se poate face incetarea CIM printr-o notificare a oricareia dintre parti. Prietenul dvs. nu are alta solutie decat sa lucreze pana la data specificata in notificare, avand toate drepturile conferite prin CIM.
Firma trebuie sa plateasca salariul pentru toate zilele lucrate din luna octombrie, la fel trebuie acordate si tichetele de masa.
Poate beneficia de somaj, daca are conditiile de stagiu de cotizare.

Codul Muncii:
ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncã se poate stabili o perioadã de probã de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizeazã exclusiv prin modalitatea perioadei de probã de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probã, contractul individual de muncã poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisã, fãrã preaviz, la iniţiativa oricãreia dintre pãrţi, fãrã a fi necesarã motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probã salariatul beneficiazã de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevãzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncã aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncã.

Faceti o sesizare la ITM pe marginea nerespectarii de catre angajator a obligatiei prevazuta la art. 16 alin. 3 din Codul muncii:

Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Incetarea raportului de munca in perioada de proba se face fara preaviz, potrivit art.31 alin.3 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acasa.v acasa.v acasa.v buna ziua am o intrebare am un CIM pe perioada nedeterminata cu incadrare sofer masina mare tonaj la alte clauze sant specificate urmatoarele; perioada de ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba alexfed13 alexfed13 Buna ziua! Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu dispun de experienta in reglementari de rutina ale unui job.Fiind foarte tanar si speriat,sper sa ma ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca Marinescu_And Marinescu_And Buna seara! As dori sa va intreb si eu 2 chestii, daca ma puteti ajuta: 1) cat este perioada de proba la angajati (functii de executie) si daca este ... (vezi toată discuția)