avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate - partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate - partaj judiciar

Buna seara,
Indraznesc sa va supun atentiei un caz de partaj judiciar care se tot amana de la o luna la alta si care nu-l pot intelege deoarece nu am cunostinte juridice, nu stapanesc termenii care se uziteaza in asemenea situatii - Legea 18/1991.
Pentru o mai buna prezentare a lucrurilor postarea mea o sa fie mai lunga si-mi cer scuze daca nu am stiut sa prezint lucrurile cat mai pe scurt.
1. Exista un Titlul de proprietate datat aprilie 1997 prin care doua surori Gheorghita si Maria, mosteniroare ale defunctului Ion (tatal lor) primesc in proprietate prin reconstituirea dreptului de proprietate, pe raza localitatii ultimului domiciliu al defunctului Ion, o suprafata de 3 ha si 4500 mp din care suprafata in extravilan= 3 ha si 1848 mp si o suprafata in intravilan (teren arabil, vie, constructie) = 2652 mp.
2. Prin casatorie Gheorghita isi are domiciliul in alta localitate si ca urmare a decesului sotului acesteia, ulterior si a decesului acesteia, fiica sa Mioara ramane unic mostenitor conform Certificatului de mostenitor eliberat in anul 2011 de catre Notariat.
3. Prin casatorie Maria ramane la domiciliul tatalui sau Ion, are un fiu Florin care la randul sau are 3 copii. Decedand pe rand Maria, sotul acesteia, fiul lor Florin si sotia acestuia, pentru succesiune se prezinta cei 3 nepoti ai Mariei.
4. Nu s-a facut iesirea din indiviziune printr-un act de partaj voluntar, si astfel Mioara sa se prezinte la Notariat pentru inscrierea unui supliment la Certificatul de mostenitor pe care deja il are, insa unul dintre cei 3 nepoti ai Mariei cheama in judecata in calitate de reclamant pe ceilalti 2 frati ai sai in calitate de parati, dar si pe Mioara tot in calitate de parata si solicita partaj judiciar.
5. La dosar reclamantul depune in afara de Titlul de proprietate urmatoarele acte care la prima vedere au legatura cu inscrisurile in Titlul de proprietate, asfel:
- certificat de mostenitor din anul 1987 in urma decesului mamei celor doua surori Gheorghita si Maria, masa succesorala constituind-o la acea data imobilul compus in intregime din teren loc de casa in suprafata de 250 mp si o casa din caramida prin care se stabileste ca mostenitor Maria, cealalta sora Gheorghita , dar si un frate Florea renuntad devenind straini de succesiune prin neacceptare.
- o sentinta civila din anul 2011 a Judecatoriei orasului de domiciliu al reclamantului prin care imobilul si cei 250 mp teren loc de casa sunt supuse unei invoieli intre cei 3 frati, consfiintind o tranzactie prin care unul dintre frati (reclamantul in cazul nostru) plateste o suma de bani celorlalti 2 frati.
(Prin sentinta, instanta a constatat decat o tranzactie cu privire la o casa si 250 mp, dar nu sunt constatate calitati de mostenitor pentru nici unul din urmasii Mariei).
- un certificat de mostenitor pentru succesiunea imobilului de domiciliu al parintilor ceor 3 frati situat in orasul de domiciliu al reclamantului.
6. Ulterior, relamantul depune suscesiv la termenele sedintelor publice alte documente, astfel:
- un testament din anul 1952 prin care mama celor doua surori Gheorghita si Maria lasa drept mostenire un imobil si aproximativ 1700 mp teren, fiicei sale Maria. Ulerior imobilul este demolat, iar cei 1700 mp teren intravilan figureaza in Titlul de proprietate ca teren arabil situat in intravilan.
7. Atunci cand Mioara, mostenitoarea mamei sale Gheorghita solicita impartirea in cota de 1/2 din suprafetele mentionate in Titlul de proprietate, precizand si unele terenuri pe care le doreste sa fie trecute in dreptul ei de mostenire in caz contrar instanta sa se hotarasca in urma unei expertize judiciare, reclamantul prezinta o Precizare prin care arata ca suprafata de 250 mp teren intravilan a apartinut bunicii sale Maria ca urmare a Certificatului de mostenitor din anul 1987si ca in conformitate cu acesta Gheorghita este straina de succesiune prin neacceptare si mai face precizarea ca mai mult acel teren i-a fost atribuit si prin sentinta civila din anul 2011, iar suprafata de 1700 mp teren arabil i-a fost lasata prin testamentul din anul 1952 de strabunica lui, bunicii sale Maria. Se mai mentioneaza in precizare ca Mioara detine calitatea de colateral privilegiat fiind inlaturata de la mostenire de catre descendenti conform principiului prioritatii clasei de mostenitori (art 669 – 675 C.civ)
8. Acum reclamantul depune la dosar si un arbore genealogic dar care nu vad ce legatura are cu cauza in discutie

Mentionez faptul ca la eliberarea Titlui de proprietare nu s-a facut nicio precizare cu privire la certificatul de mostenitor din anul 1987 si nici de testamentul din anul 1952, terenurile si casa din acele documente se regasesc in Titlul de proprietate.

M-am adresat cu documentele mai sus mentionate unui notar care mi-a spus ca certificatul de mostenitor din anul 1987 si testamentul din anul 1952 nu mai au valoare si ca Titlul de proprietate este de baza. (ca inaine de 1989 se trecea in cerificatul de mostenitor o suprafata de 250 mp indiferent de suprafata locului de casa)

Daca rezulta clar ca Mioara este mostenitoarea mamei sale Ghiorghita si ca reclamantul este mostenitorul bunicii sale Maria, (nu stiu daca prin documentele prezentate rezulta acest lucru sau daca trebuie facuta succesiunea dupa Maria) pe Titlul de proprietate datat aprilie 1997 prin care cele doua surori Gheorghita si Maria, mosteniroare ale defunctului Ion (tatal lor) primesc in proprietate prin reconstituirea dreptului de proprietate, pe raza localitatii ultimului domiciliu al defunctului Ion terenurile situate in intravilan si extravilan mentionate in titlul de proprietate mai sus mentionat, nu trebuie sa se ia in considerare aceasta stare de fapt?
Si daca ca partile nu s-au inteles cu cu privirte la impartirea acelor terenuri instanta nu trebuie sa hotarasca in baza unei expertize judiciare?
Atata timp cat titlul de proprietate este valabil, cota este de 1/2 pentru fiecare proprietar?
Titlul de proprietate face trimitere la defunctul Vrejoiu Ion si mostenitoarele acestuia Gheorghita si Maria si deci in functie de legatura cu el se stabilesc cotele din titlu, pe cand in toate documentele prezentate de reclamant se face trimitere la Guinea Anastasia mama celor doua surori Gherorghita si Maria cu toate ca terenurile din acele documente se regasesc in titlu de proprietate.
Va multumesc anticipat
Cu deosebita consideratie,
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:46, 19 Octombrie 2012
Situația de fapt este destul de complexă și fără a vedea actele e foarte greu, dacă nu chiar imposibil de a da o soluție.

Totuși, la rezolvarea problemei ar trebui, după părerea mea, să se țină seama de câteva aspecte:

1. Voința părților - în sensul în care părțile își revendică bunuri din moștenirea celor două surori, sau țin seama de acele renunțări la moștenire.

2. Modalitatea în care s-au făcut acele renunțări și dacă acestea sunt valabile sau nu (care este motivul pentru care acel notar a afirmat că titlul de proprietate este „baza”?). În fond și acel titlu de proprietate poate fi atacat dacă a fost eliberat fără respectarea condițiilor legale și fără a se ține seama, de exemplu, de unele renunțări la moștenire valabil exprimate în trecut.

3. Dacă întradevăr titlul de proprietate este valabil, atunci cotele de proprietate rămasă se va imparte în două cote de câte 1/2 care vor reveni fiecare moștenitorilor fiecăreia dintre cele două surori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la lotizare claudiubogdan81 claudiubogdan81 Buna ziua, La unul din terenurile supuse succesiunii avem urmatoarea situatie. In anul 1987 s-a efectuat succesiune dupa unul din defuncti, care a decedat ... (vezi toată discuția)
Care sunt cotele aferente unei succesiuni Duca22 Duca22 Buna ziua, Care sunt cotele aferente unei succesiuni pentru 2 frati in cazul in care exista doar : 1 Certificat mostenitor fratele 1 - din 1985 dupa tata ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu de proprietate 70iana 70iana Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie : eu si fratele meu am fost dati in judecata de alti 3 mostenitori (frati intre ei) in sensul scoaterii tatalui meu ... (vezi toată discuția)