avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii de acordare a diurnei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii de acordare a diurnei

Sunt angajat la o firma de paza si fac paza la garnituri de tren pe ruta Cluj - Constanta.
Vreau sa stiu daca sunt corecte si legale conditiile pe care le-a stabilit firma:
- sunt pontat numai pana la ajungerea la destinatie, drumul de intoarcere (in jur de 13 ore daca am mijloc de transport) se considera timp liber. Au fost situatii cand drumul de intoarcere a durat si 24 de ore din cauza lipsei mijlocului de transport. Specific ca mijlocul de transport nu este asigurat, ma intorc cu ce gasesc, tren sau autocar.
- diurna, in cuantum de 30 de lei, se acorda numai pana la ajungerea la destinatie, iar pentru ca sa o primesc trebuie sa indeplinesc conditia de 24 de ore (24 de ore - 30 lei, 48 de ore - 60 lei etc). De exemplu, ultima data am plecat vineri la ora 14:30 si am ajuns la destinatie duminica la ora 16:30 si am primit 60 de lei diurna pentru ca nu s-a indeplinit conditia de 72 de ore.
Daca imi raspundeti si ceea ce se intampla nu este corect, va rog sa faceti trimitere si la legile care reglementeaza aceste situatii.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
GeluAdam, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters241319 , utilizator 11:29, 22 Mai 2012
Diurna nu se acorda numai pentru dus , ci pentru o zi de delegare ...

HG nr.1860/2006:
ART. 9
Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.
ART. 10
Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.
ART. 11
Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.
Pentru partea cu calculul pentru fractiunea de zi sigur nu este corecta. Modul de acordare a diurnei se face conform Hotararii 1860/2006, care zice asa:
Art. 10. - Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Art. 11. - Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.


Deci pentru ultima zi trebuie sa depasesti 12h ca sa primesti diurna pentru ziua respectiva

Legat de intoarcere, avand in vedere specificul activitatii, daca politica firmei nu este sa asigure drumul de intoarcere, nu stiu daca ca poti solicita diurna si pentru timpul de intoarcere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decont de deplasare alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Seful tb sa plece in Olanda si tb sa-i fac un decont de deplasare. Va pleca pe 13.07 si se va intoarce pe 20.07. Intrebarea mea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)
Calcul diurna angajat contawest contawest Buna ziua, Cum se calculeaza diurna,in cazul unui angajat care pleaca in deplasare de exemplu azi la ora 10,00 si se intoarce maine la ora 17.00? Cate zile ... (vezi toată discuția)
Diurna functionari publici anisoarailiuta anisoarailiuta Suntem mai multi functionari publici dintr-o institutie care mergem in fiecare zi lucratoare, pentru operioada de 3 luni, la cursuri de perfectionare într-o ... (vezi toată discuția)