avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine primeste ajutor de inmormantare?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine primeste ajutor de inmormantare?

Buna ziua,
Va relatez pe scurt datele problemei si sper sa primesc un raspuns cat mai repede. Va multumesc anticipat.
Unei persoane salariate (salariu minim pe economie) i-a decedat mama (pensionara, in momentul decesului, cu o pensie de handicap in cuantum de 234 lei).
Intrebare: Avand in vedere ca decedata avea o pensie de handicap (234 lei), poate fiica acesteia sa solicite si ulterior sa primeasca ajutor de inmormantare? (bineinteles poate face dovada ca a suportat cheltuielile de inmormantare).
Astept raspuns
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MugurM , utilizator 14:41, 22 Noiembrie 2013
Ajutorul de deces se achită persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către aceasta.

Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces sunt:
- cerere tip pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
- certificat de deces in original si copie ;
- actul de identitate al solicitantului in original si copie ;
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator, in original si copie ;
- acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces ;
- certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sa inteleg ca pensia mica de handicap de care beneficia decedata nu are nimic a face cu ajutorul de inmormantare?
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Prin urmare, intrucat mama era pensionara la data decesului atunci se va beneficia de acest ajutoir de deces .. acesta are o valoare fixa stabilita anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat .

In cazul decesului asiguratului sau pensionarului , ajutorul de deces are o valoare de 2.117 lei.
Eu cred ca mai degraba mama dvs. nu era pensionara ci beneficia de indemnizatia de handicap accentuat (234 lei), caz in care nu beneficiaza de ajutor de inmormantare de la Casa de Pensii.

Daca este asa cum spun eu, dvs. puteti beneficia de un ajutor de inmormantare de 1058,5 lei

Edit: Există o decizie de pensionare sau doar certificatul de handicap?
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Exista o decizie de pensionare.

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare, persoana cu dizabilitati ContSters172175 ContSters172175 Buna ziua. Cum se acorda (daca se acorda) ajutorul de inmormantare in urmatoarea situatie: -persoana decedata - persoana cu handicapat ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)
Ajutor financiar pentru inmormantare vasyviasu vasyviasu Sunt beneficiar al legii 416/ 2001 ajutor social si mi-a decedat mama , am dreptul la ajutor financiar pentru inmormantare din partea autoritatilor locale ? (vezi toată discuția)