avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor inmormantare persoana fara venit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor inmormantare persoana fara venit

Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa eu sunt angajat. Ma intereseaza daca pot beneficia de ajutorul de inmormantare/deces si daca da in ce conditii mi se poate oferi. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:38, 13 Februarie 2024
1. Legea 263/2010 prevede :
Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
........
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
........
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si VI si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.


Art. 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.

2. HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 107
In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a) sotul supravietuitor;
b) copilul;
c) parintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare alta persoana.

Art. 109
(1) Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.

(2) Prin exceptie de la alin. (1), in cazul persoanelor prevazute la art. 108 lit. f), dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin inscrisuri doveditoare in acest sens sau prin declaratie pe propria raspundere autentificata.

Art. 110
In intelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) sotul/sotia;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial ori cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

Art. 113
Ajutorul de deces se acordã, dupã caz, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original şi copie);
c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);
d) acte de stare civilã ale solicitantului, din care sã rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupã caz, actul care atestã calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
e) dovada cã solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);....

ART. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la plãtitorii acestui drept de asigurãri sociale, prevãzuţi la art. 129 din lege.
(2) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de un singur plãtitor şi nu se deconteazã din bugetul asigurãrilor sociale de stat decât la nivelul ajutorului de deces prevãzut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

ART. 118
Dupã efectuarea plãţii ajutorului de deces, plãtitorul are obligaţia de a înscrie pe versoul certificatului de deces original, în baza cãruia se solicitã ajutorul de deces, menţiunea "ACHITAT", data, semnãtura şi ştampila.
Bună ziua !Am pe cineva care de la vârsta de 15 ani a fost internată cu handicap (institutionalizata) . Acum la vârsta de 68 ani a decedat în spital . Întrebarea e dacă ea beneficiază de ajutor de inmormantare și cine poate să ia ajutorul de inmormantare?
Era pensionara ?
Bună ziua!soțul meu a decedat și nu era asigurat și nici eu nu mai am servici de 3 luni de zile.Mai pot ridica ajutorul de înmormântare?
detalii ajutor de deces
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare roman123 roman123 sotia unui pensionar militar care a avut si contract de munca la un srl pote ridica ajutorul de inmormantare de la acest srl_? (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bogdanstan80 bogdanstan80 buna ziua, acum 3 zile bebelusul nostru a decedat si a fost inmormantata ieri. eu lucrez la un hypermarket si sotia este somera. am dori sa stim cine ... (vezi toată discuția)