avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Impozitul net in cazul Intreprinderii individuale
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Impozitul net in cazul Intreprinderii individuale

Am gresit titlul subiectului.Am vrut sa spun venitul net pt care se aplica cota de impozit.
Cum se calculeaza venitul net pt anul incheiat in cazul unui II cu domeniul de activitate comert?
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
mihaela71, utilizator
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 12:22, 29 Mai 2012
Conform pct.52 din NM privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla,anexa la OMFP 1040/2004,venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel:
- din totalul sumelor incasate se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor,totalul sumelor platite si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile.Venitul net sau pierderea fiscala va fi influentata cu platile si/sau incasarile efectuate in avans,care se refera la alte exercitii fiscale.
Daca exista stocuri de marfa la inceputul si sfarsitul anului(evidentiate in inventarele efectuate)acestea nu influenteaza cheltuielile anului,deoarece sunt aferente veniturilor ce se vor realiza in anul urmator,cand vor fi deduse,iar nu din cheltuielile anului fiscal in care au fost procurate.
Din finalul formulei de calcul al venitului net sau pierdere fiscala, eu unteleg ca acesta/aceasta, va fi influentat cu platile sau incasarile care se refera la alte exercitii fiscale.
Astfel, daca la inceputul lunii dec 2011 am achizitionat stoc de marfa pe care nu l-am vandut in totalitate pana la finele 2011 ( stoc evidentiat in inventar), nimic nu ma impiedica sa deduc intreaga cheltuiala cu achizitia stocului respectiv din venitul brut al anului 2011.Consider ca expresia de mai sus " va fi influentat" cuprinde si aceasta situatie.
Mai mult decat atat, daca nu as deduce in 2011, asteptand vanzarea in anul urmator, nu mai vad posibil deducerea, deoarece nu s-ar mai indeplini o conditie de baza, aceea de a apartine anului fiscal in care a fost efectuata. Suntem la partida simpla -OMFP 1040, ale carui nevoi de actualizare ......! Intradevar la partida dubla variatia stocurilor are o alta abordare, fiind vorba despre impozitarea profitului, diferit de impozitarea venitului PFA II
Eu cel putin asa vad lucrurile, insa acest subiect cred ca va mai ramane controversat o buna vreme .
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
mayer, utilizator
Logica dvs. este corecta,de altfel nici eu nu am afirmat altceva.Platile efectuate pentru achizitiile de marfuri,sunt cheltuieli deductibile la data platii.
OK. Sper ca initiatorul subiectului sa-si fi lamurit oarecum prolema. Cred ca la acest aspect s-a referit, daca sa deduca sau nu cheltuieleile cu achizitia stocurilor ( ramase la sfarsit de an) sau sa procedeze asa cum multi inspectori o fac, aplicand formule privind variatia stocurilor, specifice contabilitatii in partida dubla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaug stocul la baza de impozitare? ismi3ismi ismi3ismi Contabilul pe care il am,pt CALCUL PROFIT, a scos VEniturile totale pe o lista si Cheltuielile totale deductibile pe o alta lista si a calculat cu programul pe ... (vezi toată discuția)
Pfa-comert cu amanuntul-stoc de marfa-calcul impozit ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Am mare nevoie de ajutor. Sunt PFA cu activitate principala comert cu amanuntul. Eu am gandit calculul impozitului pe venit astfel: Anul N - ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe venit pfa helenita helenita Buna ziua, Am urmatoarea situatie la un pfa , sau mai nou intrep individuala: trebuie sa calculez impozitul pt 2009 in functie de stocul de marfa de la ... (vezi toată discuția)