avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

am 50 de ani cu vechime in munca de 29 ani cu 6 ani in gradul 1 nu mai am servici
nu ma mai angajeaza nimeni sotul fost pensionar a decedat,am dreptul l-a pensie
de urmas
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:14, 23 Mai 2012
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru pensie urmas simonaciuca simonaciuca Pot cere pensie de urmas daca am fost casatorita cu sotu meu 9 ani si am fost concubini 18 ani, din care 13 ani am convietuit sub acelasi acoperis? Multumesc (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie urmaș Roxanavlad8p Roxanavlad8p Dacă am fost căsătorită de două ori cu același soț , cu o pauză de 7 luni, la pensia de urmaș m.i se cumulează anii din cele două căsnicii? (vezi toată discuția)