avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii de urmas

Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost pensionar militar.
Va multumesc ptr timpul acordat
Cel mai recent răspuns: nasobraznic , utilizator 23:24, 22 Februarie 2016
Nu.

Legea 263/2010

ART. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

ART. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Legea 223/2015

Art. 47. - Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor daca sustinatorul, la data decesului, era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat.

Art. 49. -
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei prevazute la art. 16 alin. (2), daca durata casatoriei cu persoana decedata a fost de cel putin 15 ani si nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat
(2) In cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenite sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Multumesc...daca sunt căsătoriţi stiu ca au dreptul unul dupa altul pensie...pe mine ma interesa daca au stat in concubinaj ( casatorie fara acte ) mai bine de 30 de ani
Nu exista o asemenea prevedere legala(trait in concubinaj).
Vă multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ContSters256457 ContSters256457 tatal decedat mama nascuta 21/09/1953 cand poate sa depuna dosarul pentru pensia de urmas ? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor chissonia chissonia am 50 de ani cu vechime in munca de 29 ani cu 6 ani in gradul 1 nu mai am servici nu ma mai angajeaza nimeni sotul fost pensionar a decedat,am dreptul l-a ... (vezi toată discuția)
Pensie urmaș Roxanavlad8p Roxanavlad8p Dacă am fost căsătorită de două ori cu același soț , cu o pauză de 7 luni, la pensia de urmaș m.i se cumulează anii din cele două căsnicii? (vezi toată discuția)