Va rog lamuriti-ma daca urmatoarea situatie este corecta:
Sotul meu a fost sef la o lucrare in timpul careia a avut loc un accident de munca soldat cu incapacitate de munca a unui salariat.Ca urmare a acidentului sanctiunile stabilite de comisia de control a accidentului sotul meu au fost de 10% din salariu 1 luna (sanctiunea a fost aplicata din luna mai), accidentatul cu avertisment scris, subcontractantul (seful sotului meu) cu 10% 3 luni , si de la ITM societatea cu 6000 RONI(nerespectarea controalelor si a instiintarii salariatilor cu privire la fisele de aptitudini)
Societatea acum intentioneaza sa faca retineri succesive din salariu sotului meu si sefului acestuia pentru recuperarea amenzii platita la ITM . ESTE CORECT?
Societatea poate actiona in instanta persoanele responsabile pentru recuperarea amenzii incasate ca urmare a neindeplinirii sarcinilor de serviciu si in baza hotararii ramasa definitiva sa retina suma din salariul acestora.
Fara o astfel de hotarare nu se poate retine nici o suma din salariu.
Codul muncii face precizari clare ce sume se retin din salariu si care este baza legala a retinerilor.
Precizez ca ITM a sanctionat : societatea ptr ca nu a efectuat controalele si nu a informat salariatii cu privire la obligatiile acestora cu 6000 roni , pe sotul meu cu 10 % 1 lunasi pe seful lui cu 10% 3luni.Societatea nu are partea ei de vina?
In functie de motivul santiunii instanta de judecata admite sau respinge cererea de chemare in judecata a societatii. Amenda nu poate fi imputata salariatilor decat in baza unei hotarari judecatoresti