avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutorul de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutorul de somaj

Buna ziua,
Doresc sa-mi spuneti daca un student, Facultate de stat la zi, in an terminal, in iulie sustine examenul de licenta, poate benficia de ajutorul de somaj.
Daca da , in ce conditii? dar in situatia in care doreste sa se inscrie in septembrie va fii admis la invatamantul de Master ?
Legea 76/2002 actualizata este foarte stufoasa si in unele articole scrie ca boate beneficia de acest ajutor iar alte articole contrazice acest amanunt.

multumesc anticipat ,

Cel mai recent răspuns: Anami , utilizator 15:24, 13 Iulie 2012
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in maximum 60 de zile de la absolvire (licenta nu este obligatorie).
- La inregistrare trebuie sa prezentati si o adeverinta de la facultate cu data absolvirii.
- Data absolvirii nu este data sustinerii licentei ci data ultimului examen de an.

2. - Dupa cele 60 de zile daca nu vi se ofera sau nu gasiti un loc de munca veti primi indemnizatie de somaj de 250 lei lunar timp de 6 luni.
- In momentul in care va inregistrati la Agentia de Somaj nu trebuie sa aveti un contract individual de munca si nici sa fiti inscris la o forma de invatamant.

3. - Daca in timp ce primiti indemnizatie de somaj va inscrieti la o noua forma de invatamant (masterat) inceteaza plata indemnizatie de somaj.
- Dupa absolvirea masteratului veti putea beneficia din nou de indemnizatie de somaj.
multumesc mult de tot pentru raspuns si pentru promtitudine .
este adevarat ca in art 42 , alin 2 din L76-/2002 scrie acest amanunt ca "nu pot beneficia de indemnizatia de somaj absolventii care la data solicitarii dreptului,urmeaza o forma de invatamant", dar am m-am gandit sa consult un sepcialist

o zi buna!
Buna ziua,
cazul meu este urmatorul: dupa ce am lucrat cativa ani pentru o institutie europeana am dreptul la 1 an de somaj, dar in acest timp as vrea sa urmez si un master la zi la ASE. Este compatibil cu somajul? Multumesc frumos.
dianabalan:
1. Articolul citat de dvs., din Legea 76/2002, este valabil si astazi.

2. Asta am spus si eu in raspunsul meu, la pct.2, liniuta a doua.



Anami:
1. Dvs. beneficiati de indemnizatie de somaj in urma concedierii nu ca absolvent al unei forme de invatamant asa ca puteti sa urmati si un master in timp ce beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. Singura problema va fi in cazul in care Agentia de Somaj va ofera un loc de munca sau posibilitatea de a urma un curs de formare sau pregatire profesionala si daca nu le acceptati din cauza masterului vi se va inceta plata indemnizatiei de somaj.

Va multumesc mult de tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa terminarea facultatii cool_girl_em cool_girl_em suntem in luna iunie, luna aceasta termin si facultatea, mai exact pe douazeci si ceva dau licenta, scris şi oral. Cand trebuie sa mi depun dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pentru absolvent de master Loredana_84 Loredana_84 Poate un absolvent de master sa beneficieze de indemnizatie de somer (daca depune actele in termen de 60 zile de la absolvirea formei de invatamant), atata ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru studenti OmarP OmarP Am incercat sa studiez problema, insa nu am gasit un raspuns exact. Pentru fiecare raspuns afirmativ am gasit cel putin unul negativ, si invers. Am terminat ... (vezi toată discuția)