avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Declaratiile martorilor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Declaratiile martorilor

Declaratiile martorilor in scris si in fata notarului sunt luate in considerare de instantele judecatoresti? Si vorbim aici despre un proces pentru incredintare minor. Acesti martori nu se pot deplasa in localitatea unde se judeca cauza sa depuna marturie,din diferite motive: serviciul,,copiii minori si distanta foarte mare..Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: catacata2011 , utilizator 21:47, 23 Mai 2012
Marturia trebuie data in fata instantei de jucecata, sub juramant . Nu se poate face prin inscrisuri.
Marturia insa se poate lua si prin comisie rogatorie . Daca aveti angajat avocat, va va explica dansul cum se face.
1. Audierea martorilor se face în instanţă, însă aceasta poate încuviinţa ascultarea martorului la locuinţa sa, când acesta este împiedicat de a veni în instanţă. De asemenea, instanţa poate dispune ascultarea martorului prin comisie rogatorie de către o altă instanţă de acelaşi grad sau, în lipsă, de o instanţă mai mică în grad, din aceeaşi localitate, cu sau chiar fără citarea părţilor, dacă acestea se învoiesc (art.169 alin.2 C.proc.civ.).

2. Potrivit principiului nemijlocirii, instanţa trebuie să ia cunoştinţă personal de depoziţiile martorilor, astfel că declaraţiile făcute în afara instanţei, chiar prin înscris autentic, nu pot fi luate în considerare.

3. Legea interzice ca martorul să citească un răspuns scris de mai înainte, însă, cu încuviinţarea preşedintelui, el se poate folosi de însemnări cu privire la cifre sau denumiri (art.196 alin.3 teza a II-a C.proc.civ.) .
Va multumesc tare mult pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre jurământul părților în procesul de partaj și costuri proces... cristian damian cristian damian 1. Procesul de partaj se derulează asemănător celui de divorț? Doar avocatul și martorii vorbesc (+ înscrisurile) sau instanța ia în ... (vezi toată discuția)
Proba testimoniala ralu_2008 ralu_2008 in cazul in care in decursul unui proces de divort se admite proba testimoniala, iar partile ( reprezentate e catre avocati)au fiecare in parte martori, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna martor la divort? niculinu niculinu martorul unui divort trebuie sa faca parte din familie/prienteni? sau e suficient sa ii povestesti cuiva si poate partipa ca martorul unui divort? (vezi toată discuția)