avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrare neautorizata pe teren proprietate privata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrare neautorizata pe teren proprietate privata pentru instalarea unur conducte

O firma de constructii a intrat fara a avea permisiunea proprietarului pentru a instala conducte de apa. Proprietarul a apelat Politia la 112. La intrebarile politiei reprezentantul firmei a sustinut ca are autorizatie de constructie emisa de primarie.
Politia sustine ca nu poate face nimic, ce este de facut in acest caz?
Cum poate emite primaria autorizatie de constructie pentru un teren care nu ai apartine. Chiar daca conducta este de utilitate publica, nu trebuie obtinut acordul proprietarului? Noul Cod Civil mentioneaza conductele in art. 621. Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Onica. , utilizator 03:01, 26 Ianuarie 2021
vedeti natura lucrarii si daca va pune in pericol viata, actionati in judecata primaria
Buna seara,

Sincer nu stiu de unde aveti idei de genu' ca dk sunt conducte de apa,gaz,etc au voie sa intre in proprietatea oricui fara sa-l instiinteze.
Exista situatia de utilitate publica cand e absolut necesar sa se realizeze respectiva lucrare(ex autostrada,conducte, linii de curent etc ) cand se poate executa lucrarea respectiva, insa aceste terenuri tb expropiate anterior introducerii respectivei conducte, iar hotararea de expropiere tb sa ofere o justa despagubire conform legii 33/2001 (vezi si articolele 6,9,12 din legea 198/2004 ,unde se specifica clar ca proprietarul tb sa fie de acord cu suma propusa spre expropiere).
Ai grija ca s-ar putea sa fie necesar sa iti despagubeasca si o suprafata ce reprezinta aferenta conductei (nu stiu la conducta de apa care ii aceasta suprafata, pt ca eu am avut un caz de expropiere privind introducerea unei magistrale de gaz,unde suprafetele sunt mai mari ca la orice altfel de utilitate).
Ce nu inteleg eu e faptul ca Primaria le-a dat avizul sa introduca fara o expropiere in prealabil,esti sigur ca terenul este in propietatea ta? si nu face parte dintr-o expropiere anterioara (de ex ai dat cumva o suprafata cu ani in urma,pt constructia unei sosele) si nu ti-ai stabilit clar limitele terenului care ti-a ramas in proprietate sau orice alt fel de situatie prin care acest teren sa nu se afle in proprietatea ta.
Daca vrei mai multe lamuriri poti sa-mi trimiti un mesaj privat,pentru ca pe acest site exista o cenzura groaznica,desi net-ul ar tb sa fie liber (dar vezi unii se cred membrii CNA) si-si permit sa-ti stearga mesajele pentru incalcarea unor reguli,destul de tampite,dupa parerea mea (de parca noi tb sa stim pe de rost regulamentul lor,ca sa fim atenti sa nu facem vreo greseala), stiu pt ca am patit-o si e mai sigur prin mesaje private,deoarece sunt sigura ca poti citi raspunsul meu si nu e sters inainte de a fi citit de destinatar.

Cu stima
Nicio primarie din lume nu va intra in ograda cuiva.
Toate lucrarile edilitare se executa pe teren proprietate comunala , nicidecum privata.
Daca exista un proiect care ar prevedea un traseu care sa treaca prin proprietatea privata, se vor face despagubiri, (vezi autostrada)
Aveti aici textul complet al art. 621 din Noul Cod Civil (preluat de pe [ link extern ] ):

Art. 621

Dreptul de trecere pentru utilităţi

(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.

(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.

(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.

(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.

Ramane sa verificati, asa cum vi s-a sugerat mai inainte, situatia terenului si apoi sa actionati in consecinta.
Terenul curti-constructii pana in 1990 a fost in proprietatea statului. Au fost cazuri in care noii proprietari au hotarat cu de la ei putere spargerea, distrugerea tevilor de alimentare cu apa ce deserveau alti proprietari, pentru ca acele tevi erau pe proprietatea lor. Trebuie vazuta toata problema, nu doar o parte a ei.

Alte discuții în legătură

Stalp de inalta tensiune in curte flori54 flori54 Buna ziua! Am un tren de 10 ari pe care vreau sa construiesc o casa. Terenul e al meu, obtinut prin retrocedare , dupa revolutie. In interiorul terenului , ... (vezi toată discuția)
Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt ... Zalau2021 Zalau2021 Bună ziua Am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt care am drept de servitute de trecere cu piciorul și mașina menționat în extrasul CF. Am ... (vezi toată discuția)