avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari

Bună ziua!
Sunt administrator şi am următoarea problemă.
Am un restanţier care are o datorie de 2300 lei, cu care sunt în proces.
Pentru o factură din luna martie, pe care trebuia să o plătesc până astăzi, am rămas cu o restanţă de 950 lei.
Ar fi normal ca penalizarea care o să apară pentru această sumă, să o pun ca datorie a restanţierului din cauza căruia nu am putut plăti, sau trebuie să o repartizez celorlalţi restanţieri care au câte o lună restanţă?
Menţionez că datoria este pentru apa caldă, de care respectivul nu beneficiază, având centrală termică.
O altă întrebare ar fi, dacă aş putea să-l debranţez de la apă, fiind la ultimul etaj, între mine şi el fiind un apartament nelocuit?
Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:01, 25 Mai 2012
In situatia in care exista mai multi proprietari care nu au achitat cota de intretinere in termenul stabilit in lista de intretinere,se impune ca penalizarea sa fie repartizata si impusa tuturor restantierilor
In situatia in care proprietarul in fapt nu mai beneficiaza de utilitati apa-calda,nu detineti temei legal a sustine ca factura nu a putut fi platita datorita acestuia,care legal ar trebui sa nu mai detina posibilitatea de utilizare apa calda din reteaua condominiului.
Nu ati precizat concret de la care apa intentionati sa il debarnsati dvs ca si adminisatrtor,in conditiile in care respectivul nu beneficiaza dupa cum ati recunoscut de apa calfa pentru ca are CT
Dvs ca si proprietar sau administrator de imobil,nefiind autorizat - nu detineti competenta a dispune interventii asupra partilor comune instalati/constructii din condominiu
Conform Legii 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


Nu puteti sa ii puneti toate penalizarile de 950 lei, acestea trebuie platite de toti restantierii,dar le achitati din fondul de penalizari.

Menţionez că datoria este pentru apa caldă, de care respectivul nu beneficiază, având centrală termică.


Chiar daca nu beneficiaza de apa calda, lui ii luati penalizari la total suma restanta, pentru ca beneficiaza de banii din fondul de rulment.
Iar de debransat nu aveti cum sa faceti acest lucru.
ursulina a scris:

O altă întrebare ar fi, dacă aş putea să-l debranţez de la apă, fiind la ultimul etaj, între mine şi el fiind un apartament nelocuit?

Ca administrator trebuie sa cunosteti si sa aplicati legea 230/2007 si HG 1588/2007 iar conform acestora administratorul aplica deciziile comitetului executiv. Presedintele comitetului executiv intenteaza procese, acesta reprezinta asociatia in procese si nu administratorul.
Factura din luna martie, pe care trebuia sa o platiti unui furnizorului de apa calda, se repartizeaza pe lista de plata acelor proprietari care beneficiaza de apa clada si nicidecum acestui restantier care nu are nimic in comun cu apa calda, dupa cum spuneti tot dumneavoastra.
Cand furnizorul o sa va factureze penalizari, le inregistrati in evidentele asociatiei, si, asa cum s-a spus si mai sus, o sa achitati aceste penalizari din sumele incasate ca si penalizari de la fiecare restantier, din fondul de penalizari rezultat in urma aplicarii sistemului propriu de penalizari conform HG 1588/2007.
Fiecarui restantier on sa-i aplicati penalizari pentru suma pe care o are fiecare restanta si nu pentru restanta asociatiei catre furnizori. Asociatia poate sa nu aiba nici o restanta si nici o penalizare de plata catre vreun furnizor si in acelasi timp poate aplica si incasa penalizari de la proprietarii care au restante catre asociatie.
Da, puteti sa-l debransati pe restantier de la orice utilitate daca exista posibilitatea tehnica, fara ai afecta pe ceilalti vecini.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari caldura adelinbr adelinbr buna ziua.ma confrunt cu o problema destul de grava.pe perioada verii au venit penalizari la caldura de 400-500 de lei, eu beneficiind de compensare la caldura ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)