avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati la o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati la o asociatie de proprietari

buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in acelasi timp a impartit facturile de majorari de la furnizorii de utilitati la nr.de persoane restante. intrebare :
poti cumula aceste penalitati?(mai intra sub incidenta art.49 din lg 230/2007, sau ce articol prevede si facturile de penalitati de la furnizori?domnul administrator a facut un calcul de m-a dat pe spate, pentru ca nr.de persoane restante a ramas la latitudinea lui.multumesc
Cel mai recent răspuns: carymen , utilizator 16:59, 7 Decembrie 2010
Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli de reparaţii ale proprietăţii comune sau pentru alte cheltuieli de natură administrativă.
Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.
da, asta este de inteles ;dar poti percepe penalitati de 0,2% si in acelasi timp sa imparti facturile de penalizari proportional cu restantierii? adica le iau si 0,2% la debit restant si cand imi vine factura de la termoficare de penalizari le impart si le mai iau o data? nu cred ca e corect; ori una ori alta. multumesc oricum de raspuns
In mod normal procentul de penalizare de 0,2% / zi acopera si penalizarile aplicate de catre furnizorii de servicii si utilitati,
Pentru faptul ca admin-ul dvs. calculeaza penalizari in ambele variante, este necesar sa va informati la conducerea as. prop. daca aveti un Sistem propriu de penalizari adoptat la nivelul com. executiv sau cel putin o hotarare in acest sens a AG, insa faptul ca se calculeaza penalizari pe nr. de persoane prezente este chiar ciudat si nu degeaba ati cazut pe spate... Oricum trebuie sa va informati acolo, la sursa, noi nu ne putem decat da cu parerea despre aceasta situatie!
In art 49 din lege se specifica la punctul 3 ca din suma totala a penalizarilor se platesc penalizarile catre furnizor si ce ramane intra in fondul de penalizari al asociatiei.
Total penalizari (0,2%/zi) = penalizarile datorate furnizorilor + diferenta care intra in fondul de penalizari asociatie.
Iata articolul din lege:
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa
.
unde am locuit acum 2 ani, mi s-au impus penalitati de 1%/zi, daca am intaziat o luna a trebuit sa platesc aproape dublu si mi s-au impus penalitatile per totalul sumei afisate la avizier care includea si diverse costuri de intretinere bloc. au fost acestea legale???? E drept ca mi s-a taiat chitanta dar pe chitanta nu erau mentionate penalitatile ci doar suma finala cu tot cu restanta in momentul platii. Exista legislatie care stabileste procentul penalitatii de intarziere sau orice nebun poate mentiona penalitate de inatziere de 100%/zi?
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
adelyna23, utilizator

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)