themis a scris:
niky99 a scris:
Autorizatia de constructie a obtinut-o societatea.
EU nu sustin ca a construit fara acordul meu. Ma intereseaza daca pot invoca accesiunea.
Cum am spus nu ma intereseaza demolarea si nejusta imbogatire ci o accesiune cu plata justa .
Dacă au avut acordul dumneavoastră, calificarea contractului este mult uşurată în ceea ce priveşte societatea, în sensul că poate invoca acordul proprietarului pentru a susţine natura actului în urma căruia ar fi dobîndit un drept de superficie. Calificarea nu se face după denumirea dată de părţi actului respectiv. Puteaţi să-i spuneţi şi contract de consultanţă sau de leasing sau de barter. Instanţa îl va califica după conţinut şi după voinţa reală a părţilor, interpretînd clauzele unele prin altele pentru a da un înţeles întregului act.
Jurisprudenţa citată (CEDO) nu este relevantă. Dacă instanţa califică altfel actul decît l-aţi denumit dumneavoastră, părţile, atunci dreptul de superficie are ca temei convenţia. Pe de altă parte, împotriva cui aţi vrea să vă invocaţi jurisprudenţa CEDO? Împotriva unui particular, în cursul procesului? Nu cred că ţine.
Jurisprudenta de la CEDO este foarte relevanta fiind folosita in instantele de la noi in urma castigarii procesului impotriva statului roman. De altfel insasi Inlata Curte De Casatie si Justitie o aplica! Iata un citat din cuprinsul Deciziei 3647 , dosar 11242/30/2005, pronuntata la 4 iunie 2008 la ICCJ "
"Dreptul de superficie este un dezmembrământ al dreptului de proprietate, ce poate fi definit ca dreptul de proprietate al unei persoane asupra construcţiilor, plantaţiilor sau altor lucrări ce se află pe terenul proprietatea unei alte persoane, teren asupra căruia superficiarul are un drept de folosinţă.
Deşi dreptul în discuţie nu cunoaşte reglementar; internă, el poate fi constituit prin convenţia părţilor, prin uzucapiune şi prin lege.
Dreptul de superficie a făcut şi obiectul de analiză al Curţii Europene a Drepturilor Omului într-o cerere îndreptată împotriva României, iar instanţa europeană, în urma analizei jurisprudenţei instanţelor române, a concluzionat că dreptul de superficie poate fi dobândit numai prin mijloacele mai sus amintite şi că simplul fapt de a ridica o construcţie pe terenul altuia, chiar cu totală bună credinţă, nu este de natură să conducă la recunoaşterea unui drept de superficie.
Prin urmare, atunci când se invocă constituirea dreptului de superficie prin convenţia părţilor, este necesar să se facă dovada că proprietarul terenului dezmembrat şi-a exprimat în mod neechivoc şi fără posibilitate de interpretare voinţa de a-şi greva proprietatea. "
Astept, inca, un raspuns daca pot introduce actiune in accesiune pe parcursul derularii contractului de comodat