avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... conducere sub influenta alcoolui
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

conducere sub influenta alcoolui

Buna seara!
As avea nevoie de un mic ajutor.am ramas fara permis pentru ca am condus masina dupa ce am consumat alcool, respectiv aproape 2 beri si un deget(20ml) de coniac cu mult suc. pana acum dispun de urmatoarele date : la fiola : 0.49 iar la IML prima proba: 0.9, a 2-a 0.75.Nu am antecedente penale iar cand am fost oprit nu m-am impotrivit de nici un fel, ci doar mi-am recunoscut fapta(oricum nu aveam ce face) si am urmat demersurile necesare. Astea s-au intamplat in decursul a 7 luni, "deosebitul eveniment s-a produs in luna mai 2008.
1. Avand in vedere ca stateam la cca. 3 km de locuinta si am condus cel mult 1 km si eram singur in masina, la ce m-as putea asteapta in condiitile astea?(stiu ca s-a mai discutat)
2. Mi s-a dat o sugestie de a aduce 2-3 caracterizari/recomandari vis-a-vis de mine;Imi poate da cineva detali despre cum ar trebui sa arate, ca nu prea am idee?!
Va multumesc anticipat!
PS va rog sa nu imi aduceti mustrari, ca mi le-am luat eu si inca nu imi pot ierta treaba asta.daca mai e nevoie de alte detalii va rog cereti!
Cel mai recent răspuns: Amaru01 , utilizator 23:15, 3 Mai 2010
salut am si eu o intrebare...mia fost luat carnetu pentru alcoolemie, am avut 0,42 la fiola.....miau fost recoltate probe de sange..si au iesit in felul urmator 0,80 la prima proba si la a doua dupa o ora 0,65...si pe 25-02-2009 azi miau iesit am fost mi-sa luat o declaratie ca sunt de acord cu acestea este bine ce am facut? si mi-sa spus k mi-sa dat N.U.P dar nu mia dat nimic nici o alta foaie nimic si misa spus ca se va trimite dosaru la parchet sau la procuratura ca nici nu am inteles bine era foarte mare balamuc acolo si nam mai indraznit sa mai intreb sa intrerup ca politia romana daca nu le dai nimic nu te baga in seama....si mia mai zis ca o sa imi vina plic acasa....de la parchet sau procuror si as vrea sa stiu ce mi-se mai poate intampla in continuare va multumesc!
Dosarul a plecat la parchet cu propunerea de NUP. Acolo procurorul va hotari. O sa primiti rezolutia acasa.
Daca o sa intarzie foarte mult, tineti minte nr. dosarului si mergeti la parchet si intrebati ce se mai intampla cu el.
Stoica Ioana a scris:

da , cu o alcoolemie sub 0,80 ati savarsit o contraventie.
Se va aplica de catre procuror o amenda administrativa , care nu constituie antecedent penal, deci nu veti avea mentiuni in cazier.
Se va dispune si sanctiunea complementara a suspendarii permisului , probabil pe o durata de 90 de zile.
Succes!

Ca sa fim scrupulosi din punct de vedere procedural,nu cred ca procurorul va aplica amenda si nu cred ca amenda va fi administrativa. E o mica diferenta intre fapta care nu are gradul de pericol social al unei infractiuni - deci 18^1 si contraventie. Au naturi diferite, motiv pentru care si temeiurile de la art. 10 c.p.p. de achitare vor fi diferite. In speta, daca procurorul constata ca alcoolemia a fost sub 0,80 g/l atunci nu avem 18^1 ci contraventie, care conform codului rutier se sanctioneaza (da nu mai stiu daca procurorul, sau agentul constatator in baza deciziei procurorului de scoatere de sub u.p.). Anyhow, nu e 18^1. :)
Adijuris78 a scris:

Din cate am inteles, ati savarsit doua infractiuni, conducerea autoturismului avand o alcoolemie peste 0,80/1000 respectiv, conducerea aceluiasi autoturism cu numerele de inmatriculare expirate, fapt care conduce la existenta concursului de infractiunii si implicit la aplicarea unei pedepse mai aspre. In aceste conditii este greu de crezut ca pedeapsa va fi una administrativa si nu, cel putin o amenda penala, in conditiile in care veti beneficia de un grad de clementa ridicat din partea procurorului ce instrumenteaza cazul dvs.

Av. Marinescu Adrian

In Codul rutier nu este prevazuta ca infractiune conducerea unui autovehicul cu numere de inmatriculare expirate. Unde ati gasit o asemenea prevedere?
In Codul rutier nu este prevazuta ca infractiune conducerea unui autovehicul cu numere de inmatriculare expirate. Unde ati gasit o asemenea prevedere?

Art.85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere cosmin_nasu cosmin_nasu am fost oprit in trafic de politia rutiera am fost testat cu aparatul etilotest acesta indicand valoarea de 0,46 alcool pur in aerul expirat apoi am fost ... (vezi toată discuția)
Amenda administrativa dupa consum de alcool axelcnva axelcnva Care sunt sansele sa primesc amenda administrativa in instanta in cazul in care am avut alcoolemie 0,67 in aer si 1,18 in sange ? (vezi toată discuția)
Accident sofer baut si victima,ce ne asteapta de la judecator? jianu00000 jianu00000 tatal meu a avut un accident,a avut o alcoolemie de 1,09 in aerul expirat,a mers de bunavoie la analize s-a inteles cu celalalt sofer ca nu va depune plangere ... (vezi toată discuția)