avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nu lucrez, insa vreau sa ma asigur in sistemul public ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nu lucrez, insa vreau sa ma asigur in sistemul public de sanatate

Buna ziua! in 2009 am ramas fara loc de munca.am plecat in strainatate.
acum m-am intors, am fost la medicul de fam si mi-a zis ca nu mai sunt pacienta lui deoarece nu am adus hartie de la locul de munca cum ca sunt asigurata.
tin sa precizez ca inca nu muncesc dar revenind in tara vreau sa ma asigur medical inaintea inceperii procesului de cautare a unei slujbe.
care sunt pasii pe care sa ii urmez? tb sa ma asigur la stat pt a beneficia de serviciile medicului de fam sau este acelasi lucru daca imi fac asigurare privata de sanatate care am inteles ca este obligatorie?multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
mihaelaon, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 27 Mai 2012
Trebuie sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de asigurari de sanatate sau sa deveniti coasigurata.

Sotul, sotia sau parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate medical, pot beneficia de toate facilitatile pe care le ofera o asigurare medicala, in calitate de coasigurati.



Daca nu aveti o persoana care indeplineste conditiile de a va oferi calitatea de coasigurat
la sanatate,respectiv sot asigurat cu plata asigurarii de sanatate la zi in ultimii 5 ani,sau nu sunteti mama copilului dvs. asigurat cu plata asigurarii la zi,atunci trebuie sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Sanatate,pt. a putea beneficia de serviciile unui medic de familie si nu numai.Asigurarea privata nu este obligatorie la ora actuala.
Multumesc de raspuns. nu sunt maritata. pot deveni coasigurat la sanatate cu asigurarea mamei mele pensionare?
Nu puteti deveni coasigurat la asigurarea mamei.
[ link extern ]
1. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. - Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea medicala pentru persoane fara venituri Alina_Georgiana Alina_Georgiana Cum poate beneficia de o asigurare medicala la stat, o persoana de 25 de ani, necasatorit, fost student si momentan fara niciun fel de venit ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate misu2005s misu2005s din luna martie 2014 nu mai muncesc ce trebuie sa fac sau ce acte imi trebuiesc sa pot deveni asigurat? (vezi toată discuția)
Platã cass persoane fãrã venit iulics iulics Știu că a mai fost dicutat subiectul dar eu nu am găsit răspuns care să mă liniștească. În primul rând, sunt ieșit din șomaj de ... (vezi toată discuția)