avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu asociatia
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu asociatia

Buna ziua,
De cand m-am mutat in blocul in care locuiesc (3 ani)am mereu nentelegeri cu asociatia de proprietari.problema mea consta in;
-Aproape la 2 -3 luni sunt trecuta pe lista de asociatie cu cite 3 metrii de apa (cate 1 metru de apa pe membru de familie) .
-Am facut nenumarate sesizari la presedintele asociatiei deoarece nu mi se pare corect sa platesc in plus atata timp cat declar corect metrii consumati dupa repartitoare.
-Am cerut verificarea tuturor apartamentelor cu apometre (unde s-a constatat nereguli).Eu am fost gasita tot timpul corect cu metrii declarati.In urma verificarilor nu s-a luat nici o masura si nici nu mi s-a scazut vreun metru de apa platit peste consumul declarat.
-Domnul presedinte m-a instiintat ca la subsol nu sunt piederi de apa,totul se datoreaza unor locatari care nu declara corect consumul si ca fiind un bloc cu 2 scari si cu intrare si contorizare numai de la scara noastra si pentru scara de langa noi trebuie sa impartim metrii nedeclarati.
-Domnul presedinte de cate ori merg sa-mi declar nemultumirea i-mi tot scoate un dosar sa ma lamureasca ca Aquaserv (institutia care ne alimenteaza cu apa si ne contorizeaza)nu dispune de bani ca sa faca un camin de contorizare pentru scara de langa noi.
-Exista lege ca atunci cand o institutie nu are bani pentru o lucrare eu sa platesc nedeclararea altora?
-Exista lege ca atunci cand nu sunt declarati metrii consumati de catre alti locatari ,asociatia sa gasesca singura solutie adaugarea consumului nedeclarat pe numarul de persoane.
-Ce pot face ?
-De cand sunt in aceasta asociatie nu s-a facut vreodata verificarea nr. de persoane aflate si declarate pe apartamente,nu s-a verificat buna montare si functionare a apometrelor si nici avizele de verificarea si sigilile apometrelor .
Acestea cine trebuie sa le faca?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:17, 27 Mai 2012
Fiind intr-o asociatie de proprietari puteti sa participati la administrarea acesteia, inclusiv la gestionarea consumului de apa.
La prima adunare generala solicitati votul vecinilor si deveniti membru in comitetul executiv.
Asa o sa puteti sa rezolvati chiar dv problemele mentionate mai sus.

Acum cate ceva despre gestionarea apei.
Diferente intre consumurile din apartamente si cele inregistrate la bransament sunt in multe asociatii, cauzele fiind prezentate aici pe avocatnet pe larg.
Sugerati presedintelui asociatiei de proprietari sa adopte in comitetul executiv un regulament de gestionare a apei conform HG 1588/2007.
Gasiti un exemplu in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile".

In complectare la ce-a ce a scris @adrianot
La fiecare Asociatie exista o diferenta dintre indexul de la contorul de bransament si indexul dat de locatari , la fel este si cum se aplica aceasta diferenta , de la o asociatia la alta .Acest lucru trebuia stabilit de Adunarea Generală cum vor sa impartă surplusul de consum .Exista doua variante , una sa se adauge la metri cubi consumati ( adica pretul nu va mai fi cel de la furnizori , iar valoarea facturii va fi impartita pe metri cubi declarati de fiecare apartament ) sau diferenta va fi impartita pe nr. de persoane .
Verificarea citirii contoarelor si starea sigiliilor se face de regula catre administrator dar se poate sa se faca si de o comisie aleasa de comitetul asociatiei pentru o mai buna veredicitate a celor constatate .Fac o paranteza sa va spun ca dupa ce am schimbat adm. am constatat un apartament fara contoare care in decurs de cativa ani a declarat consum cand trebuia sa fie trecut la pausal .

Art. 33. - (1) Asociatiile de proprietari constituite in condominii cu mai multe scari pot sa isi monteze contoare de apa pe fiecare scara in parte, pentru defalcarea consumului. Consumurile inregistrate de aceste contoare pot fi utilizate la repartizarea facturii pe fiecare scara. Diferentele fata de consumul inregistrat de contorul de bransament se repartizeaza fiecarei scari in cote-parti egale, in baza conventiei scrise dintre asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire. Consumurile inregistrate de contoarele montate in aval de contorul de bransament nu fac obiectul contractului de furnizare a serviciului si nu determina obligatii ale asociatiei de proprietari catre furnizorul serviciului respectiv

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Din articolul pe care l-ati citat si in care se face referire la impartirea diferentei de apa intre doua scari pe cota-parte indiviza, de ce nu s-ar aplica acelasi principiu si in cadrul aceleeasi scari?
In fond daca se imparte pe cota-parte indiviza, inseamna ca se imparte in functie de totalul suprafetelor apartamentelor celor doua scari, deci mergand mai departe cu logica, ceea ce i-a revenit unei scari ca pierdere, si in cadrul ei aceasta repartizare ar trebui facuta tot pe cota-parte indiviza.
Multumesc de raspunsuri.
Inteleg sa se imparta diferenta de metri consumati cu metri declarati atunci cand sunt pierderi,dar problema noastra este ca in cele doua scarii ale acestui bloc nu sunt pierderi la subsol,clar ca buna ziua este ca sunt locatari care nu declara metrii reali,ba mai mult nu au sigilii la apometre.Asta nu arata clar ca este o neregula?Domnul presedinte spune ca dumnealui nu este politai sa urmareasca aceste nereguli si ca pe dumnealui cine il plateste sa faca aceste verificari?Dansul vrea sa aibe functie si sa-si ridice banii de pe urma functiei si atat.Este normal?La fiecare scara pe luna aceasta sunt trecuti cate 38 metri de apa pierderi ceia ce mi se pare enorm.Vecinii care sunt de ceva ani in acest bloc au spus ca si dumnealor sau luptat cu acest aspect cu ani in urma neavand nici un castig de cauza si au ajuns la concluzia ca daca luna aceasta au 3 metri bagati peste consum luna viitoare declara cu 3 metrii de apa mai putin,asta e o rezolvare?Fiecare isi face legea?
Cauzele diferentelor de consum intre ceea ce factureaza furnizorul si ceea ce declara locatarii sunt mai multe decat niste pierderi de apa din subsoluri. Uneori acestea nici nu exista. Si totusi se constata o difenta de apa. De unde provine aceasta diferenta?

- apometrele din casa au clasa de precizie A sau B, clasa inferioara clasei C a contorului de bransament care masoara fin orice consum de apa.
In apartamente apometrele nu masoara picaturile si firele de apa de la robinete, de la wc-uri. Pentru fiecare apartament aceste pierderi sunt mai mult sau mai putin semnificative, dar adunand aceste cantitati de la toate apartamentele....rezulta o cantitate destul de mare de apa. Poate nu va vine sa credeti, dar cautati pe site-ul Apa Nova aceasta informatie si o sa fiti uimit de cantitatile de apa care se pierd in acest mod; Pentru o verificare ad-hoc intrebati administratorul unde se constata aceasta diferenta mai mult si va va spune in mod sigur ca la apa rece. Pierderile sunt de la wc-urile care curg....

- apometrele din apartament au niste instructiuni de montare, in plan vertical sau orizontal. Daca ele nu sunt montate corect, masuratoarea volumului de apa ce trece prin ele este incorecta;

- declararea indecsilor nu se face si cu zecimale, ci se aproximeaza (in plus sau minus) la partea intreaga a acestuia. Si in plus de asta sunt un anume fel de apometre al caror indicator se roteste si adeseori nu se poate distinge intre cifre. De exemplu masuratoarea ar indica 6,45 si omul declara 6 sau 5, ca nu vede bine cifra..."o fi 5, o fi 6?".

- citirea indecsilor nu se face in aceeasi zi si ora ca si citirea contorului de bransament si nici in acelasi timp de catre toti proprietarii, astfel incat intre momentul citirii bransamentului si momentul citirii apometrelor de apartament se consuma fie neinregistrat, fie inregistrat in plus.
Aceste diferente rostogolite luna de luna si neexistand un moment "0" in care atat citirea bransamentului sa se faca simultan cu apometrele din casa...si asta in fiecare luna, duce la diferente de consum facturat fata de cel declarat.

- avarii ale coloanelor comune sau chiar scurgeri ale celor verticale, nesesizate sau sesizate cu intarziere mai aduc si ele niscat diferente;

- furtul de apa l-am lasat la urma, este o cauza posibila, dar nu si sigura si este greu de demonstrat in conditiile in care de cele mai multe ori verificarea indecsilor apometrelor este anuntata cu 5 zile inainte, timp in care masluirile se pot reface si hotul neprins sa ramana locatar cinstit.

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Frustrat de factura la intretinere blueauth blueauth Va salut, M-am mutat de aprox un an la bloc, si recunosc ca pana acum cateva luni nu am dat prea mare importanta listei cu cheltuielile de intretinere.De ceva ... (vezi toată discuția)
Repartizare consum apa calda ionutn ionutn Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au ... (vezi toată discuția)