avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare consum apa calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare consum apa calda

Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au trecut 25 mc de apa calda, consumul real fiind in jur de 10 mc si cunoscut fiind faptul ca intre citirile apometrelor din bloc si cel din scara exista diferente lunare de circa 20 mc iar administratia, in loc sa incerce sa rezolve cauza problemei, face eforturi constante pentru a plasa aceste diferente celor "bun platnici" si care inregistreaza consumuri mari. Mentionez ca exista o buna parte din apartamente care inregistreaza consumuri suspect de mici iar verificarea apometrelor facute in prezenta reprezentantilor administratiei, exista cateva apartamente care au refuat acest lucru.

Intrebarile mele sunt :
1) Este legala practica de a plasa toate pierderile doar celor care nu au putut face citirile la timp si daca, odata aduse citirile se pot restitui diferentele ? Din cate stiu eu, exista o limita de 10 mc pe apartament.

2) Ce demersuri pot face pentru a obliga administratia sa reduca aceste diferente intre citirile contorului de scara si apometele din apartament, de exemplu se poate solicita o verificare metrologica a tuturor apometrelor din scara ? Eu stiu ca trebuie facuta periodic dar in ultimii 4 ani n-am auzit de asa ceva.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 00:22, 29 Februarie 2012
Legal repartizarea pierderilor se face pe cota-indiviza.Cel mai bine este valoric,daca aveti ceasuri in apt.dar trebuie aprobarea adun.generale (mc declaratii de locatari la valoare factura!
Inainte de cererea dv. personala in legatura cu aceste "pierderi", cereti administratorului regulamentul de repartizare a "pierderilor". Din el puteti deduce ce se va intampla cu valoarea care va este ceruta pe luna in care nu ati dus aceste citiri.
Fiecare asociatie are propriul sistem de a repartiza aceste diferente, care nu sunt numai "pierderi", cauzele lor pot fi multiple, intre care si neverficarea contoarelor dupa trecerea perioadei de garantie metrologica.

Consumurile "suspecte" pot fi reale, fiecare familie consuma asa cum s-a obisnuit si nu este edificatoare o asemenea comparatie. Daca dv., de exemplu, intelegeti sa faceti un dus de doua ori pe zi si in alta familie se face unul singur saptamanal, iata o diferenta remarcabila de consum. Daca dv. trageti apa la wc de fiecare data cand il folositi, sunt oameni care o fac la cateva utilizari o data. Iata si de aici o diferenta de consum.

Cauzele diferentelor intre consumul facturat si cel declarat de locatari sunt multiple si nu toate pot fi indreptate de catre asociatie.

Asadar la intrebarea 1. se poate raspunde ca este legal daca exista un regulament de impartire a acestor diferente si el este aplicat identic pentru toate cazurile asemanatoare.
La intrebarea 2 se poate raspunde cu: da, puteti solicita conducerii asociatiei sa dispuna o verificare a apometrelor pe bancul de proba, lucrare care se face cu o firma de montare apometre, contra cost. De asemenea se poate cere furnizorului de agent termic sau de apa sa faca verificarea propriilor contoare de bransament, daca valoarea indicata de acestea este cu mult diferita de consumul obisnuit mediu.
Daca hotararea A.G. a fost sa se treaca un consum prin diferenta este corect.
Consumul pausal se calculeaza in cazul in care nu aveti apometre.
Dar in luna urmatoare cand cititi si comunicati citirea se face reglarea de suma si mc.
Cat despre revizie cereti in A.G. ca in acest an sa se faca.
Multumesc pt raspunsuri. Despre consumurile celorlalti am spus ca sunt doar suspecte pentru ca diferentele sunt prea mari. Am mai locuit si in alte asociatii de locatari si intr-adevar, existau diferente semnificative, dar nu atat de strigatoare la cer. Dar nu contest, pana la proba contrarie, ele pot fi reale.

Mai grava mi se pare graba cu care asociatia incearca sa incarce cu aceste pierderi pe cei care consuma mult si care oricum platesc mult. Am incercat sa le propun alte solutii care se practica in alte asociatii, de exemplu cand un locatar intarzie cu citirile sa se ia in calcul un consum mediu pe un numar de luni + regularizare cand se fac citiri reale.

Mi se pare ca asociatia de locatari trebuie sa ajute locatarii si sa-i trateze cu buna credinta. A fi incarcat cu 15 mc de apa calda doar pentru ca ai intarziat o citire nu mi se pare corect.
Solicit ajutorul dvs pentru un singur lucru de minim bun simt : a ajunge sa platesc cat consum, nu cat considera altii.
Noi, aici pe forum, putem sa va spunem experienta noastra.
De exemplu la mine in asociatie, celor care nu aduc citirile li se estimeaza un consum mediu calculat la media consumului declarat pe luna respectiva. Consumul declarat se imparte pe numar de persoane din apartamentele care au declarat si se obtine consumul mediu declarat / persoana.
Apartamentelor carora li se estimeaza, pentru ca nu au adus citirea indecsilor, li se inmulteste consumul mediu declarat cu numarul de persoane din apartament si rezulta consumul estimat al acelui apartament. Cand vine cu citirea i se regularizeaza consumul.

Dar celor care nu aduc trei luni la rand aceasta citire li se repartizeaza 70% (impartite intre ei) a diferentei. Restul de 30% se imparte pe cota-parte indiviza tuturor celorlalti care au declarat sau carora li s-a estimat de cel mult 2 ori. Aceasta valoare la a treia estimare si care nu este mica deloc nu se mai regularizeaza.
Am reusit astfel ca din totalul de 170 apartamente la care declarau cel mult 100 sa avem cel mult 14-15 proprietari care nu declara lunar. Oamenii au inteles ca e bine sa fie putin mai atenti si cu obligatiile pe care le au fata de asociatie, asa cum sunt atenti si cu drepturile pe care si le vor respectate.
Celor care lipsesc din apartament in luna respectiva le punem din oficiu 0 (zero) consum, urmand sa se regularizeze, daca este cazul, ulterior.

Alte discuții în legătură

Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)
Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)