avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general garda financiara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

garda financiara

Sunt actionar in doua societati comerciale si administrator pentru amindoua din anul 2000. De-a lungul a 10 ani am avut cite 7-8 controale de la Garda financiara pe fiecare dintre societati. Cum bine stiti toate controalele de la garda se finalizeaza cu o amenda. Toate amenzile aplicate pe parcursul a 10 ani (pina in 2010 ) au fost contestate in insatanta si in TOATE am avut cistig de cauza instantele anulind procesele verbale de contraventie . De prin mai -iunie 2009 ambele societati au redus activitatea deoarece obiectul de activitate era unul care nu se preta situatiei economice de dupa 2008. Din 2009 pina in prezent am avut 4 controale de la Garda Financiara prentru perioada ianuarie -iunie 2009 Mai mult am avut control de fond de la Directia Generala a Finantelor pentru ambele societati . Nu s-a gasit nici o neregula. Ultimul control de la Garda Financiara a fost in noiembrie 2011. Zilele acestea am primit o invitatie prin care Garda Financiara vrea sa controleze a PATR-a oara perioada ianuarie iunie 2009 . am refuzat sa la prezint actele . In aceste conditii poate ma lamureste cineva cu privire la doua aspecte : 1 Ce consecinte are refuzul in conditiile in care le-am depus o petitie prin care le artatam ca au mai controlat aceeasi perioada de 3 ori si le-am atasat si raportul inspectiilor de la fond?
2). Care este modalitatea de a ma apara de hartuirea Garzii Financiare?
probabil ca aveti dreptate, daca spuneti asa... si sunteti dvs exceptia...
pentru ca, de regula, cei de la garda nu prea se inseala cand adulmeca ceva... si le cam au cu legile.

... dar spuneti ca aveti, totusi, o reclamatie...
Chiar daca am ,de cind Garda Financiara are competente in ceea ce priveste reclamatiile ? Fiind stabilit clar pina acum competentele Garzii ,adica controale inopinate si prin sondaj si controale tematice. Probabil Garda financiara va face rost de reclamatii odata la 2 luni . reclamatiile pentru prezumtive incalcari ale legii sunt de competenta Parchetului sau ale DGFP. Nu am vazut in legea de functionare a Garzii financiare a avea competente de a solutiona reclamatii facute de terti.
garda financiara are competente (si obligatii) in ce priveste reclamatiile...

baza legala art. 6 din OUG nr. 91/2003...

Schema operaţiunii de control cuprinde, în esenţă, următoarele:

- selectarea, pe baza semnalărilor existente (sesizări, reclamaţii, plângeri, rezultatele unor verificări anterioare), a obiectivului de controlat;
- culegerea, sistematizarea şi evaluarea informaţiilor accesibile despre entitatea controlată (cele provenind din evidenţele proprii, din comunicările unor autorităţi şi instituţii publice) şi din alte surse potenţiale;
- alegerea momentului optim de declanşare a acţiunii;
- desfăşurarea controlului propriu-zis;
- întocmirea actului de control, cuprinzând rezultatele constatărilor şi măsurile dispuse.


[ link extern ]




... procedura, in practica, de primire si solutionare a reclamatiilor o vedeti aici, ca exemplu...

2. Depunerea si solutionarea petitiilor:
a) Petitiile se depun la secretariatul sectiei, aflat la etajul VIII al cladirii D.G.F.P.J. Iasi, zilnic intre orele 8 - 16, ori se trimit prin posta cu confirmare de primire pe adresa Garzii financiare sectia Iasi, str. Anastasie Panu nr. 26.
Documente necesare si procedura:
- petitie (cerere, reclamatie, propunere) formulata in scris;
- copie de pe acte si/sau documente justificative care sa ateste veridicitatea celor sesizate;
- petiile gresit adresate vor fi indreptate in termen de 5 zile de la inregistrare catre institutiile publice care au ca atributii rezolvarea problemelor sesizate, petitionarul fiind instiintat despre aceasta;
- petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza.
Circuit documente:
- inregistrarea petitiei, insotita de documentatie dupa caz, se face la secretariatul sectiei, dupa care comisarul sef dispune modul de punere in lucru, iar comisarul sef de divizie o repartizeaza unei unei echipe de control.

b) Sesizarile scrise urmeaza procedura aratata mai sus iar cele verbale pot fi facute:
- la telefonul 0232/255985, zilnic intre orele 8 - 20 (sambata si duminica intre orele 8 - 12), comisarului de permanenta (fax nr. 0232/255981);
- prin audiente la comisarul sef de sectie sau comisarul sef de divizie, zilnic intre orele 8 - 16.


[ link extern ]




Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2012
ContSters233047, utilizator
Cu multa usurinta, nespecialistii in drept, fac confuzie intre cele doua tipuri de control fiscal reglementate de lege: cel al Garzii Financiare respectiv cel din partea Administratiei Financiare.

Garda financiara este abilitata sa efectueze verificari curente sau tematice,operative si inopinate, cu scopul de a preveni, descoperi si combate acte si fapte din domeniul economic, comercial, financiar prin care se realizeaza evaziune si frauda fiscala.

In timp ce controlul efectuat de catre inspectorii Administratiei Financiare este unul de fond, fiind anuntat cu cateva zile inainte si consta in controlul evidentei fiscale. Practic este o operatiune de rutina la care este supus la un moment dat orice contribuabil.

Abuzul unor comisari ai Garzii Financiare, care prefera sa-si toceasca coatele in loc sa-si toceasca pantofii, consta in invitarea contribuabililor cu evidenta contabila la sediul Garzii Financiare, efectuand astfel un control de fond, anuntat cu cateva zile inainte, specific inspectorilor Administratiei Financiare. Apoi, fara ezitare, completeaza in procesul verbal: " la controlul operativ si inopinat efectuat la sediul societatii X ... ".
Analizind situatia in ansamblu am ajuns la o banuiala privind eventuale sesizari.In 2010 una dintre societati a solicitat in instanta daune materiale de la IPJ Cluj pentru retinerea unui certificat de inmatriculare a unui autovehicul. Societatea a avut cistig de cauza iar IPJ Cluj a fost obligat la plata a 34.000 ron plus cheltuieli de judecata vreo 4.000 ron. Probabil cei de la IPJ Cluj adreseaza odata la 6 luni o sesizare incercind sa gaseasca probabil un motiv de revizuire sau contestatie in anulare impotriva acelei hotariri judecatoresti ramase definitive.

Alte discuții în legătură

Garda financiara ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.De la infiintarea unui srl cu principal domeniu de activitate magazin mixt care ar fi perioada la care ar trebui sa ma stept la un control din ... (vezi toată discuția)
Legalitate sau abuz? Adrian Copil Adrian Copil Este legal ca administratorul unei societati comerciale sa fie sunat de catre un comisar al garzii financiare pe telefonul mobil si sa fie invitat la sediul ... (vezi toată discuția)
Control pfa eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate \"realizare de software la comandă\". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec ... (vezi toată discuția)